2010-12-27 18:21:52• hírek • Póti Orsolya

Demokrácia Központ nyílt Szatmárnémetiben

Hétfő délután Szatmár megye első Demokrácia Központját avatták a megyeközpontban az Árpád utca  (Vasile Lucaciu) 18. szám alatt. A rendezvényt Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezetének megyei elnöke nyitotta meg, az avatószalagot pedig Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke vágta el.

Az EMNT a napokban húsz településen indított, illetve indít Demokrácia Központot, melyek koordinációs központja Kolozsváron található. Mint már ismeretes a Demokrácia Központ hálózatának kialakításával az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolatos ügyintézést hivatottak könnyíteni, tehermentesítve a konzulátusokat.

A szatmárnémeti Demokrácia Központ avatása hétfő délután rövid elnökségi üléssel vette kezdetét, amelyen bemutatták a központ négy tagját Tivadar Nándor irodavezetőt, Kiszner Évát, Nagy Istvánt és Kótai Leventét. Az avatószalagot Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke vágta el,a rendezvényt pedig Veres-Kupán Enikő, a megyei szervezet elnöke nyitotta meg. Veres-Kupán hangoztatta: a nemzeti együttműködés struktúrájában nem csak jogokat, hanem kötelességeket is ránk ruháznak. Megmaradásunk záloga a magyar önkormányzat kiteljesítse.

A megyei szervezet elnöke ismertette a Demokrácia Központ fő célkitűzését és feladatait. A magyar állampolgárság megszerzéséhez nyújtandó segítség csupán a kiegészítő feladatok egyike lesz, ezenkívül figyelemmel kísérik a megszerzett nyelvi jogok érvényesítését, a támogatást igénylőknek segítséget nyújtanak pályázati anyagok összeállításában, valamint monitorizálnak, feldolgozzák a megszerezett információkat.

A Demokrácia Központok a két erdélyi konzulátus munkáját egészítik ki január 3-tól, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék az állampolgárságot igénylők ügyintézési folyamatát, és lerövidítsék a várakozási időt. Segítenek a népszerűsítésben, az iratcsomók összeállításában, és előzetes ellenőrzésben, valamint az eskütételek előkészítésében.



Az EMNT ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor elmondta: a Demokrácia Központok minden olyan kérdéssel foglalkoznak, amelyek az autonómiát közelebb viszik az emberekhez. Az EMNT 2010-ben hozzáfogott az autonómiamozgalom alapjainak megerősítéséhez, és ennek első lépése volt a Demokrácia Központok hálózatának kialakítása. Ez az év ugyanakkor a nagy fordulat évének számít, ugyanis a szervezet annyira megerősödött, hogy képes volt létrehozni egy ilyen nagy projektet.

Az avatáson Zatykó Gyula, a partiumi Demokrácia Központok vezetője is jelen volt, aki többek között olyan fontos kérdésekre világított rá, mint, hogy milyen okmányokkal kell megjelenniük az állampolgárságot igénylőknek. Zatykó továbbá kifejtette a központban teljes körű, ingyenes szolgáltatást nyújtanak, csak a dokumentumok fordításáért kell majd fizetni, közjegyzői hitelesítésre viszont nincs szükség. A dokumentumcsomó minden feltételnek eleget kell tegyen, ha nem, visszahívják az igénylőt hiánypótlásért. Az önéletrajzok megírásában segítenek a Demokrácia Központ munkatársai, fontos, hogy ezekben az írásokban a származására is világítson rá az igénylő.  Továbbá fontos tudni azt, hogy az állampolgárság igénylésének következtében semmilyen kár, vagy támadás nem ér senkit.

A magyar állampolgárság igényléséhez szükséges: 1 db. (útlevél típusú) fénykép, állampolgársági kérelem- formanyomtatvány, anyakönyveztetési kérelem- formanyomtatvány, a magyar felmenők valamikori magyar állampolgárságát igazoló okirat (anyakönyvi kivonat, elhalálozási bizonyítvány, egyházi igazolás ) - másolat és hivatalos fordítás mennyiben nem magyar nyelvű az okirat.

Abban az esetben ha valaki felmenője, vagy jómaga, olyan területen született 1920 -1944 között, mely terület észak Erdély területe volt 1940 -1944 között, akkor ez a születési bizonyítvány már elégséges a magyar származás bizonyításához, nem kell igazolnia, hogy 1940 és 1944 között ezen a területen élt.

Továbbá szükséges: az igénylő anyakönyvi kivonatának másolata és annak fordítása; házasságlevél (ha van) - másolat és annak fordítása, kézzel irt rövid, a magyar gyökerekre rávilágító önéletrajz. A dokumentumokat a Demokrácia Központok dolgozói átnézik, a felmerülő hiányosságokra felhívják a figyelmet. Az iratcsomókat mindenki személyesen kell leadja a konzulátusokon - Kolozsváron, Bukarestben, Csíkszeredában - vagy a magyarországi bevándorlási hivatalokban, vagy bármelyik magyarországi anyakönyv vezetőjénél. A kérelmek leadásakor be kell mutatniuk a személyazonosságukat bizonyító igazolványukat és valamennyi dokumentum eredetijét.

A formanyomtatványok január 3-tól a szatmárnémeti Demokrácia Központban szerezhetők be, az Árpád utca 18. szám alatt, ahol a kitöltésben is segítséget nyújtanak. Hasonló módon a Nagykárolyban is, a Nagykároly-Belvárosi református lelkészi hivatalban, amely a Rákóczi Ferenc utca, 17. szám alatt található. A formanyomtatványok a www.allampolgarsag.gov.hu internetcímről is letölthetők.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: