2009-03-05 16:05:05• hírek • Szatmár.ro

Szellemes Átjáró

Az MTV határon túli tematikájú magazinja, az Átjáró márciustól a nemzeti főadón is látható.  A műsor hétfői adásaiból a Kárpát-medence kulturális értékeiről kaphatnak átfogó képet a nézők.

A környező országok pezsgő kulturális életéről kevés hír jut el Magyarországra, pedig Bukarest, Belgrád, Pozsony, Ljubljana, Zágráb és Kijev művészeti, szellemi élete európai szinten is jelentős. Ugyancsak keveset tudunk a szomszéd országok irodalmáról. Egy messze távolban megírt, jól beharangozott közepes értékű regény nagyobb visszhangra számíthat Magyarországon, mint egy nagyváradi román, vagy pozsonyi szlovák író közép-európai valóságot hűen bemutató remekműve. Nem mellékes az sem, hogy a környező országokban jelentős számú magyar közösség él, és a kulturális életük eredményeiről szóló beszámolók elvesznek a politikai csatározásokról szóló hírözönben. E bezárkózással sokat veszítünk, hiszen a szomszédainknál is tapasztalható pozitív szemléletváltás, az európai integráció, a nemzeti önazonosság megőrzése új távlatokat nyit a műsorkészítésben. Ennek követése a magyar közszolgálati televízióknak nem csak feladata, hanem kötelessége is

 

.„Régi adósságát törleszti e műsorral a Magyar Televízió" - értékeli a kezdeményezést Havasi János szerkesztőségvezető. „Noha eddig is foglalkoztunk az adásban kulturális és művészeti kérdésekkel, a forgatási lehetőségek hiánya az aktualitásoktól fosztotta meg az Átjárót."

Ennek szellemében március másodikától a Határontúli Műsorok Szerkesztőségének népszerű magazinja, az Átjáró jelentősen átalakul. Hétfő adásainak alcíme, a „Kultúra arcai a Kárpát-medencében" egyben kifejezi az új összeállítás filozófiáját is. A 25 perces magazin szerkesztői, Bornemissza Eszter, Borbás Anikó és Debreceni Mihály, valamint Bereki Anikó műsorvezető a környező országok televíziósainak bevonásával készülő, magyarországi forgatásokkal is színesített, tartalmas műsort ígérnek. A nézők a produkcióban átfogó képet kaphatnak a határon túli magyarság és a többségi nemzet társadalmi, kulturális életéről, annak változásairól, folyamatairól. Megismerhetik a civil társadalom közösségi, művészeti és irodalmi intézményeit, annak sikereit és problémáit.A nézők az Átjárót részben a megszokott időpontokban, hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken román idő szerint 12.35-től láthatják az m2-n. Újdonság, hogy a műsorokat aznap 15.30-tól az m1 is megismétli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: