2013-12-14 18:11:34• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti, nagykárolyi és turci siker az Aquaparkban

Szombat délelőtt a Szatmárnémeti közvetlen közelében található Aquastar aquapark adott otthont a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség „Élet a környezetért, élet az emberért" elnevezésű környezetvédelmi vetélkedője megyei szakaszának. A közel másfél száz résztvevő közül a végén mindenki örülhetett és 12-en jutottak tovább.

A vetélkedőt Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, immár VIII. alkalommal mérhetik össze tudásukat a gyerekek a különböző környezetvédelmi témákban. Amíg azonban az első versenyen a megye 32 iskolája vett részt, addig idén hat megye 109 iskolája.  Szatmár, Kolozs, Máramaros, Bihar és Beszterce-Naszód  mellett idén is partner Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A verseny jellegzetessége, hogy évről évre változik a tematikája - a tavalyi nyertesek javaslatára idén az ökoturizmus került a figyelem középpontjába.

Valamennyi megyében ezen a héen zajlott a regionális döntő. Szatmár megyében 41 iskola nevezett be. Egy csapat három diákból és egy tanárból állt. A pedagógus az elmúlt hetekben foglalkozott a gyerekek felkészítésével, akik most adhattak tanúbizonyságot az eddig tanultakról.

A vetélkedő négy pontból állt. Az első pontban 10 kérdés jó válaszait kellett bekarikázni, a másodikban kivetített fényképek alapján kellett leírni, hogyan kell viselkedni a természetben, majd újabb tíz kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolni, végül az ökoturizmust kellett értékelni.

A csapatok két korosztályban - általános iskolások és középiskolások - versenyeztek, és mindkét csoportból az első három jut be a jövő júniusban esedékes nemzetközi döntőbe. Ennek 3-3 győztese pedig egy hetet tölthet a jelenleg épülő nagytarnai ökotáborban.

A közel kétórás megyei döntőn az általános iskolások között a szatmárnémeti Vasile Lucaciu lett az első, a turci Anghel Saligny Technikai Líceum a második és a szatmárnémeti Ioan Slavici a harmadik. A középiskolások között a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont csapata végzett az élen, megelőzve a Református Gimnáziumot és a Nagykárolyi Elméleti Líceumot.

A versenyt követően az Aquastar aquapark jóvoltából valamennyi résztvevő a nap végéig élvezhette a létesítmény szolgáltatásait, míg a csapatok egy-egy rajzzal köszönték meg a vendéglátást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: