2016-12-11 07:14:44• hírek • MTI, Szatmar.ro

Megkezdődött a parlamenti választás - cikkünk folyamatosan frissül

Reggel 7 órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol képviselőket és szenátorokat választanak a kétkamarás bukaresti parlamentbe a következő négy évre. Szatmár megyében összesen 317668 szavazásra jogosult lakos van a Központi Választási Irodai statisztikai adatai alapján, akik 334 szavazókörzetben adhatják le a voksukat.

15.30 - Míg vannak az országban olyan megyék, mint Olt, vagy Teleormán, ahol a szavazójoggal  rendelkező lakosok több mint 30 % járult az urán elé délután 15 óra 30 percig, addig Szatmár megyében továbbra is nagyon kevesen élnek állampolgári jogukkal, a szavazók aránya alig haladta meg a  20 %-ot. Szatmár megyében a részvételi arány Bolda, Dacia, Aranyosmeggyes, illetve Bicău településeken a legmagasabb, itt meghaladja a 40 %-ot. A magyar lakta településeken ennél sokkal kevesebben járultak az urnák elé ezidáig, Hirip településen például a jogosultak csupán 9,5% élt szavazati jogával 15 óra 30 percig.

15.00 - Úgy tűnik, hogy nem mindenki értette meg, hogy csak a saját megyéjében adhatja le voksát, mert a Megyei Választási irodához érkezett bejelentés arról, hogy egy bukaresti illetőségű lakos itt akart szavazni, ráadásként ottani jelöltekre. Csalódnia kellett, mert nem szavazhatott. Egy másik esetben viszont sikerült szavaznia egy máramarosi lakosnak, mert csak akkor vették észre, hogy nem ebbe a megyébe szól a személyi igazolványa, amikor már szavazott. Volt olyan eset is a megyében, ahol duplán kapta meg a szavazólapokat, s csak akkor vették észre, amikor már le is pecsételte azokat. Ebben az esetben érvénytelenítették a pluszba kapott szavazólapot a Megyei Választási Iroda (BEJ) iránymutatása alapján. Fehér megyében gond volt a pecsétek egy részével. Szatmár megyében erről nem érkezett bejelentés.

12.00 - Erdei D. István, képviselőjelölt feleségével és Kolozsvárról hazaérkezett két gyermekével együtt szavazott a Gh. Baritiu utcán található 48-as szavazókörzetben. „Jólétünkért, a helyi közösségeink megélhetésének jobbá tételéért szavaztam ma. Arra a csapatra, azokra a jelöltekre, akiknek elsődleges céljuk, hogy a magyar közösség tagjai biztonságos jövőképet alakíthassanak ki maguknak, biztos megélhetésük legyen azon a földön, ahol szüleik és nagyapáik is nevelkedtek. Arra a szervezetre tettem a pecsétem, amely felszámolná a főváros mindenre kiterjedő hatalmát, a fölösleges bürokráciát, a nagymértékű adóelvonásokat." - nyilatkozta a jelenleg képviselőként is a helyi érdekekért kiálló jelölt.

11.40 - Nagy Szabolcs, az RMDSZ ügyvezető elnöke feleségével együtt érkezett a szatmárnémeti 36-os szavazókörzetbe, hogy leadja szavazatát. Kihangsúlyozta, hogy ő most is - mint az eddigi választások során is - arra az erős, helyi politikai erőre szavazott, amely a helyi és erdélyi értékek mellett áll ki, mindig, minden körülmények között, illetőleg eme erő helyi képviselő és szenátorjelöltjei mellett.

11.30 - Vasárnap 11 óráig a szavazásra jogosultak 8,62 %-a adta le voksát a parlamenti választásokon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint.

11.00 - Turos Lóránd, szenátorjelölt Szatmárnémetiben a 47-es számú szavazókörzetben adta le voksát, miután elmondta, hogy „Meggyőződésem, hogy a jelöltek, akikbe a bizalmam vetettem a mai választáson, javítanak majd a szatmáriak életkörülményein. Járható utakért, megfelelő közlekedésért, tudásalapú oktatási rendszerért, betegközpontú egészségügyi ellátásért dolgoznak majd minden erejükkel, és mindezek mellett végig szem előtt tartják a magyar közösség jogaiért folytatott harcot." Sok más politikushoz hasonlóan ő is családjával érkezett a szavazóházba.

10.55 - Radu Bud, Szatmár Megye prefektusa a 10-es Számú Általános Iskolában kialakított szavazóházban volsolt.

10.50 - Fontos tudnivaló a szavazni akaróknak, hogy amennyiben Szatmár megyébe szól a személyi igazolványuk vagy az érvényes tartózkodási engedélyük (flotant), akkor a megye bármely településén szavazhatnak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben Szatmárnémetiben laknak, de a hétvégére elutaztak mondjuk Tasnádra, akkor Tasnádon bármely szavazóházban leadhatják a voksukat, s ekkor a pótlistára kerülnek fel.  Ugyanez vonatkozik azokra, akik esetleg a mai napon dolgoznak és tudják, hogy nem érnének haza az szavazóházak bezárása előtt. Leadhatják voksukat a munkahelyükhöz legközelebb eső szavazóházban. Figyelem, ez a szabály nem érvényes akkor, ha mondjuk Szatmárnémetiben vagy vidéken élnek és nem a lakóhelyük szerinti szavazóházban akarnak szavazni,  hanem a város egy másik szavazóházában vagy a község egy másik településén. Amennyiben a szavazati joguk más településen (de még Szatmár megye határain belül) való gyakorlásában bárki akadályozza önöket, jelezzék azt a Megyei Választási Irodában vagy az RMDSZ-nél.

10.30 - A fővárosban élők 4,72 %-a szavazott. Hargita megyében a szavazati joggal rendelkező lakosság 4,96%-a, Kovászna megyében 4,09%, Maros megyében 4,60%, Bihar megyében 4,83%, Szatmár megyében 4,07 %, Kolozs megyében 4,05%, Szilágy megyében 4,67% járult eddig az urnákhoz - derül ki a BEC hivatalos honlapján közzétett adatokból. A legmagasabb részvételt Teleorman megyében regisztrálták (a szavazásra jogosultak 8,02%-a voksolt már), majd Olt (7,78%), Dâmbovița (7,21%) , Dolj (6,90%), Giurgiu (6,66%) és Brăila megye (6,60%) következik a sorban. A legkevesebben Máramaros (3,49%) , Beszterce-Naszód (3,66%) , Szeben (3,72%), és Temes megyében (3,90%) éltek szavazati jogukkal. A 2012-es parlamenti választásokon 10 órakor 4,52 százalékos volt a részvételi arány, a fővárosban pedig 3,90 százalékos. (Agerpres)

10.20 - Magyar Lóránd, képviselőjelölt feleségével és két kisfiával együtt érkezett a Wolfenbüttel utcai 49-es szavazókörzetbe, hogy leadja szavazatát. „Olyan embereket akarok a parlamentbe küldeni, akik a magyar emberek ügyeiért harcolnak, akiknek fontosak a szatmáriak helyzete. Azokra a jelöltekre szavaztam, akik figyelembe veszik azt, hogy a helyi gondokra maguk a helyi közösségek tudják a legjobb megoldásokat, és az ő kezükbe kell adni a döntéseket. Szatmár jövőjére, az erdélyi magyar emberek jólétére adtam a voksom” – fejtette ki.

10.05 - Vasárnap 10 óráig a szavazásra jogosultak 5,27 %-a adta le voksát a parlamenti választásokon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint.

10.00 - Kereskényi Gábor polgármester az Unirii utcai óvodában adta le szavazatát. "Egy olyan csapatra adtam le a voksomat, melynek tagjait képesnek tartom arra, hogy megfelelőképpen képviseljék Szatmárnémetit és segíteni fogják a megye és Szatmárnémeti fejlesztési projektjeinek a megvalósulását. Szeretném, ha nagy lenne a részvétel a szavazáson, és most is erre biztatok mindenkit, hiszen a régió és a szatmáriak sorsa is sokban függ a megválasztott képviselőktől és szenátoroktól. „Elkötelezett, alázatos és kitartó csapatra szavaztam. Egy erős Erdély, erős magyar képviselet győzelmére szavaztam."

9.30 - Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke 9 óra 30 perckor élt állampolgári jogával és adta le voksát Szatmárnémetiben az 54-es szavazókörzetben. Újságírói kérdésre elmondta, hogy: „Arra a szervezetre szavaztam, amely mindig is azért harcolt, hogy az általa vezetett önkormányzatok, települések sikeresek legyenek, amelynek számít Erdély és a magyar közösség sorsa. Azokra a képviselő- és szenátorjelöltekre adtam a voksom, akik a Bukaresti parlamentben sem felejtik majd el, hogy honnan indultak, és kiállnak majd a Partium jövőjéért."

9.12 - Butka Gergő, szenátorjelölt Szatmárnémetiben a 48-as számú szavazóházban adta le voksát, majd ezt követően elmondta, hogy miért is szavazott: „A mai szavazattal én egy 4 éves bérletet váltottam: ezentúl barmikor megállíthatom, felelősségre vonhatom a képviselőket, szenátorokat. Arra biztatok mindenkit, váltson ma egy ilyen bérletet."

9.10 - Gaman Mihai, képviselőjelölt és Pusztadaróc jelenlegi polgármestere reggel 9 órakor adta le voksát Darán a 199-es szavazókörzetben. „Olyan jelöltekre szavaztam, akik már eddig is sokat tettek Szatmár megye fejlődéséért, akik eddig is munkával hálálták meg a közösség bizalmát. Egy erős Szatmár megyére, egy erős magyar képviseletre szavaztam." - mondta a képviselőjelölt.

9.09 - A 2016-os parlamenti választáson minden szavazó két szavazólapot kap, az egyiken a képviselő-, a másikon a szenátorjelöltekkel. Míg 2008-ban és 2012-ben egyéni jelöltekre lehetett voksolni, ezúttal több jelöltet felsorakoztató pártlisták szerepelnek a szavazólapokon. 1989 óta ez az első alkalom, amikor a külhoni román állampolgárok élhetnek a levélszavazás lehetőségével. Szintén idén volt először példa arra, hogy a külföldön élők kérhették egy lakóhelyükhöz közeli szavazókörzet kialakítását.

8.00 - Reggel 8 óráig a Szatmár megyei szavazásra jogosultak 1 százaléka járult az urnák elé, pontosan 3156 személy. Országos szinten Olt megyében a legmagasabb a részvételi arány, itt a szavazásra jogosultak 1,69 százaléka szavazott 8 óráig.

7.10 - A képviselőház esetében 312, a szenátusnál 136 mandátum sorsáról döntenek. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt. Románia idén visszatért a 2008 előtt alkalmazott megyei pártlistás választási rendszerhez. Az országot 41 megyéje mellett a főváros a 42. választókerület. A külföldön élő román állampolgárok egy számukra kialakított 43. választókerület jelöltjeire voksolhatnak.

7.08
- A polgárok szavazataikat tíz politikai alakulat - megyénként különböző - jelöltlistáira adják le, amelyekről a szavazólapon feltüntetett sorrendben jutnak mandátumhoz a képviselő- illetve szenátorjelöltek a pártjukra helyben leadott szavazatok arányában. A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el. A töredékszavazatok sem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd - helyben vagy más megyében - további mandátumokként hasznosulnak.

7.05
- A névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió választópolgár számára belföldön 18 600, külföldön pedig 417 szavazóhelyiséget alakítottak ki. Mindenki csak abban a választókerületben adhatja le voksát, amelyhez állandó lakóhelye, vagy igazolható ideiglenes lakcíme alapján tartozik. Ennek megfelelően a külképviseleteken is csak azok voksolhatnak, akik igazolni tudják, hogy nem turisták, hanem külföldön élnek.

7.03 - A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján több exit poll is készül, amelyeket 21 órakor (magyar 20 óra) ismertetnek a román hírtelevíziók.

7.00 - Megkezdődött a szavazás a Szatmár megyei szavazóházakban. A megyében összesen 317668 szavazásra jogosult lakos van a Központi Választási Irodai statisztikai adatai alapján. Az erre jogosultak 334 szavazókörzetben adhatják le a voksaikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: