2014-05-15 12:59:38• hírek • Kocsis Zoltán

Délibáb vagy realitás? Hányszor ígérték már meg a kerülőutat?

Ovidiu Silaghi egykori liberális, most már szociáldemokrata képviselőjelölt kedden büszkén jelentette ki: szerdán Victor Ponta hivatalosan bejelenti majd a Szatmárnémetit elkerülő út, valamint a hozzá tartozó harmadik Szamos-híd közbeszerzési licitjének időpontját. Aztán mit ad Isten, szerdán Ponta tényleg megígérte: jövő héten kiírják a licitet.

Bár a jövő hét nem a legpontosabb időmeghatározás, ám legalább kézzelfogható. Persze a miniszterelnök, mintha egy előre megfogalmazott listát olvasna, sok mindent megígért, meglehetően gépiesen. Ha nem takarta volna felhő, láthattuk volna, hogy a csillagok is közelebb kerültek az éjszaka a földhöz....

Mindezek láttán Butka Gergely városi tanácsos egy csokorba gyűjtötte a kerülőúttal és a harmadik híddal kapcsolatban az elmúlt két évben elhangzott ígéreteket. Talán csak véletlen egybeesés, ám az észrevehető: legtöbbször a 2012-es „választási évben" hallhattuk az ígéreteket az önkormányzati, majd a parlamenti választások előtt, illetve a két esemény között.

Néhány nappal az önkormányzati választások előtt, 2012 június 6-án Septimiu Buzasu, a közlekedési minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódni fognak az infrastrukturális beruházások Szatmár megyében, megemlítve a kerülő utat is. A sajtótájékoztatón jelen voltak az USL helyi jelöltjei is. Július 27-én Ovidiu Silaghi közlekedésügyi miniszter és Mircea Pop, az Országos Útügyi Vállalat igazgatója a következő évre ígérte a közbeszerzési pályázat kiírását. Augusztus elején Adrian Stef megyei tanácselnök és Dorel Coica polgármester találkozott a minisztérium illetékeseivel, majd Stef bejelentette: a legrövidebb időn belül sor kerül a licitre. Három hónappal később, november közepén a minisztérium és a kivitelező cég képviselői be is mutatták a terveket. Ezek szerint a kerülőút 13572 méter hosszú lesz és 378,8 millió lejbe kerül. A finanszírozást uniós és kormánypénzekből oldják meg, a licitet pedig az év végéig kiírják, ígérte Buzasu. Mindez persze nem történt meg, de december közepén Stef igyekezett megnyugtatni a kétkedőket: Silaghi miniszter eltávolítása nem veszélyezteti a terveket.

A következő év, 2013 első napjaiban előbb a megyei tanács közli, hogy napokon belül lesz licit - majd néhány nappal később, a sajtó érdeklődésére sajnálattal számol be arról, hogy az útügyi vállalat elhalasztotta a licitet. Mi több, érdekes fordulat áll be a történetbe: hirtelen kiderült, hogy a 2005-ben készített megvalósíthatósági tanulmány már nem állja meg a helyét és azt frissíteni kell.

„Mindez két kérdést vet fel", mondja Butka. „Amennyiben Silaghi ismerte a tényeket és tudta, hogy a terveket aktualizálni kell, akkor átverte a kormányt és a megyei tanácsot. Amennyiben viszont nem tudta, akkor alkalmatlan volt a miniszteri tisztségre", véli az RMDSZ-es tanácsos.

Három hónap szünet után május 29-én Coica sajtótájékoztatón közli: véget ért a kisajátítási eljárás, ki lehet írni a licitet. Fél évvel később, december 5-én a kormány elfogadta az új megvalósíthatósági tanulmányt és az aktualizált műszaki-gazdasági mutatókat. Ezek szerint a kerülőút és a Szamos-híd már 730 millió lejbe kerül, 19540 méter hosszú lesz. A pénz megvan, tolmácsolja Stef a kormány üzenetét, lassan ki lehet írni a licitet - és nem fogják elhinni - be kell fejezni a kisajátítást.

Coica, Silaghi és Stef után tehát megéltük azt is, hogy szerdán Ponta személyesen ígérte meg a licit kiírását. Lassan már csak Traian Basescu hiányzik az illusztris sorból! Nem mintha neki jobban hinne a már oly sokszor átvert szavazó.

A témát Nits János városi tanácsos, urbanisztikai szakember véleményével zárnánk, aki azt írta Facebook-oldalára: „Sokkal hitelesebb lett volna ez az egész, ha mondjuk két hónappal ezelőtt jelenti be a kormányfő, akár Bukarestben, és főleg azóta már megjelentek volna a konkrét adatok a SEAP-on (közbeszerzéseket összegző internetes oldal), a Kormány Főtitkárságának és a CDNAR honlapján. De így?!".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: