2019-05-26 06:45:16• hírek • Bede Emőke

Délelőtt 10 óráig a Szatmár megyei szavazópolgárok 5,12 százaléka adta le voksát

Vasárnap reggel 7 órakor kezdetét vette a referendummal egybekötött EP-választás, melyre Szatmár megyében kicsivel több mint 314 ezer szavalópolgárt várnak. Délelőtt 10-re a voksolásra jogosultak 5,12 százaléka leadta szavazatát, bár fontos kiemelni, hogy a nemzeti referendum kérdéseivel kapcsolatban kevesebben pecsételnek, mint a EP-választás kapcsán - derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) információiból.

10 órára a BEC információi szerint Szatmár megyében 14 455-en voksoltak a lakóhelyük szerinti szavazóházakban, a pótlistákra pedig összesen 1 668 személyt kellett felvezetni. A mozgóurnás szavazatok száma egyelőre alacsony, mindösszesen 4. A folyamatosan frissített adatok szerint a választói kedv magasabb a városokban, ugyanis a leadott szavazatok közül 8690-et a megye valamelyik városában adták le, a fennmaradó 7296-ot pedig a vidéki szavazóházak valamelyikében.


Jó tudni: Ahogyan azt már a korábbi választásokon megszokhattuk, azok az állampolgárok, akik május 26-án más községben vagy városban tartózkodnak, mint ahova a hivatalos okmányaik szólnak, bármelyik szavazókörletben leadhatják voksukat. Az ilyen személyek nevét értelemszerűen felvezetik a pótlistára, csakúgy mint azokét, akik a külföldön felállított szavazási irodák egyikében élnének választási jogukkal. Azok pedig, akik valamilyen oknál fogva (pl. betegség vagy házi őrizet) nem tudnak az urnákhoz járulni, írásban kérvényezhetik, hogy a szavazókörlet elnöke mozgóurnát bocsásson a rendelkezésükre. Végül, de nem utolsóban fontos leszögezni azt is, hogy akik a lakhelyükön mennének el szavazni, akkor ők az állandó listáknak megfelelően, a számukra kijelölt választási irodákat kell felkeressék. Az urnazárás 21 órakor történik meg.


Elmennél szavazni, de nem tudod, melyik szavazókörlethez tartozol? Akkor érdemes lehet felkeresni az Állandó Választási Hatóság honlapját, ugyanis az általuk összeállított online adatbázisból mindösszesen a személyi szám és a vezetéknév, illetve egy biztonsági kód megadása által azonnal kiderül, hol is kell jelentkezni pecsételésre. Az említett oldal ide kattintva érhető el, ha pedig csak a szatmári választási irodákra lennél kíváncsi, kattints ide.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: