2008-02-19 11:14:09• hírek • Szatmar.ro

Dél-Korea nemzeti étele a világűrben

kimchiAz ország első űrexpedícióján nemzeti ételüket, a kimchit küldik az űrbe.
Kedvenc nemzeti eledelét, a kimchit küldi Dél-Korea áprilisban az űrbe az ország első űrexpedícióján. A kifejezetten az űrutazás kedvéért módosított recepttel készülő savanyított káposzta több más koreai eledellel együtt kapta meg a kilövési engedélyt.
 
A kimchi erjesztéséhez általában tejsavbaktériumot használnak. Ezt azonban most a Koreai Atomenergia Kutatóintézet döntése alapján kihagyták az eljárásból, nehogy az űrbéli körülmények között veszélyeztesse a legénység egészségét.
 
Az ételnek teljesen baktérium-, sőt csíramentesnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen a szigorú előírásoknak. Az utazó kimchibe a káposztán kívül pirospaprika, retek, sok fokhagyma és gyömbér kerül. Egy különleges tárolótartályt is kifejlesztettek, mely nyomásálló és megakadályozza a savanyú, fűszeres lé szivárgását is.

A finomságot Ko Szannak, Dél-Korea első asztronautájának étlapjára szánják. Ko Szan nyolc napot tölt áprilisban a Nemzetközi Űrállomáson. A kutatóintézetben kifejlesztettek még egy sor instant tésztát, fahéjas teát és organikus élelmeket is a 30 éves űrhajós számára.

Ko Szan április 8-án két orosz űrhajóssal együtt egy Szojuz rakétával indul küldetésére. Azt nem tudni, megosztja-e ételkülönlegességeit asztronautatársaival.
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: