2016-11-15 20:58:07• hírek • MTI

Kardvívó került a Román Olimpiai Bizottság élére

Mihai Covaliu olimpiai és világbajnok kardvívót választották meg kedden a Román Olimpiai és Sportbizottság élére - közölte az Agerpres hírügynökség.

A tisztség augusztusban ürült meg, miután Alin Petrache, az olimpiai bizottság elnöke lemondott. A sportvezető már a Rio de Janeiró-i nyári olimpia ideje alatt bejelentette távozását.

A román csapat az elmúlt 60 év leggyengébb szereplését mutatta fel a nyári játékokon, ahol mindössze egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet nyert. Petrache lemondását megelőzően Romániában az is nagy botrányt kavart, hogy a román sportolók hamisított, gyenge minőségű felszerelésben utaztak az olimpiára.

A pekingi játékok után visszavonult, 39 éves Covaliu sorozatban a 17. elnöke a 102 éve fennálló román sporttestületnek. A megmérettetésen a szintén olimpiai és világbajnok Gabriela Szabo egykori atlétát győzte le.
Megválasztása előtt Covaliu a román médiának elmondta, változást akar elérni annak érdekében, hogy a román sport nyerje vissza "normális" státusát, és 2020-ban a tokiói nyári olimpián ismét az első húsz ország között végezzen az éremtáblázaton.

Fő céljai között említette a sportinfrastruktúra fejlesztését, valamint a Román Olimpiai Bizottság saját bevételeinek növelését. Úgy vélte, a román sport "újjáélesztéséhez" hozzájárulhat külföldi sportolók honosítása és külföldi edzők szerződtetése is.

Covaliu 2000-ben Sydneyben olimpiai bajnok lett, nyolc évvel később, a pekingi játékokon bronzot nyert, 2005-ben pedig a világbajnoki címet hódított el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: