2014-10-07 17:55:36• hírek • MTI

Az IMF csökkentette az idei román gazdasági előrejelzést

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csökkentette a román gazdaság idei előrejelzését, 2,4 százalékos növekedésre számít a korábbi 2,8 százalékhoz képest - írta kedden a Mediafax hírügynökség.

A román kormány és az IMF a tavaly év végén 2,2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számolt. Ekkora GDP-bővüléssel számolva készült el a 2014-es román költségvetés-tervezet. Az idei biztató gazdasági előrejelzések hatására júniusban az IMF 2,8 százalékra növelte várakozását. A román kormány jelenleg 2,5 százalékos idei GDP-bővülést remél.

Az IMF a kedden közzé tett World Economic Outlook (WEO) jelentésben mérsékelte a román gazdasággal kapcsolatos várakozásait, és a román kormány várakozásaihoz igazította előrejelzését.

A nemzetközi pénzintézet ugyanakkor nem módosította a jövő évre vonatkozó román gazdasági előrejelzését, így továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2015-ben.

Az idei első fél évben a román GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest. Ugyanakkor a román gazdaság technikai recesszióba került, miután két egymást követő negyedévben csökkent a GDP. Az első negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a tavalyi év utolsó három hónapjához képest, az idei második negyedévben pedig 1 százalékkal esett vissza a GDP az első negyedévhez képest.

Tavaly a román gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: