2014-11-20 15:28:35• hírek • MTI

December elején érkezik Romániába az IMF küldöttsége

December elején érkezik Romániába a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság közös küldöttsége, amely a kormánnyal a jövő évi költségvetés-tervezetről fog tárgyalni.

A kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a főbb politikai szereplők és a közvélemény részéről, hogy terjessze a parlament elé az állami költségvetésről szóló törvénytervezetet. Többek között Traian Basescu hivatalban lévő államelnök és Klaus Iohannis megválasztott elnök is felszólította a kormányt, hogy mielőbb álljon elő a tervezettel.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint az IMF-küldöttség december 2. és 10. között lesz Romániában. Ez a látogatás nem a megszokott felülvizsgálati vizit, amikor áttekintik a Románia által vállalat reformkötelezettségeket és azok gyakorlatba ültetésének mértékét, hanem ezúttal kizárólag az állami költségvetés-tervezetről lesz szó - közölte a minisztérium.

A tervezetet azért is előzi meg nagy várakozás, mert a vasárnapi elnökválasztáson győztes ellenzék szerint a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormány adóemelésre vagy a közkiadások drasztikus visszafogására kényszerül.

Basescu szerint azért sürgős a tervezet beterjesztése, mert a vállalatok és a lakosság sem tudja, hogyan tervezzen 2015-re, főleg azért, mert nem tudják lesz-e adóemelés.

Az Európai Bizottság november elején figyelmeztette Romániát, hogy adóemelésre vagy kiadáscsökkentésre szorul, különben a kiadások jelenlegi szintje, valamint több, már elfogadott adócsökkentés mellett az államháztartási hiány elérheti a bruttó hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékát. Országunk 1,4 százalékos hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel 2015-re.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: