2019-11-22 12:28:30• hírek • közlemény

December 22-én avatják fel az Antikommunista Ellenállás Emlékművét

Az emlékmű talapzatát már megöntötték.
Az emlékmű talapzatát már megöntötték.

Kiállítások, rendezvények, előadások és vetítések sokaságával emlékezik a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és G. M. Zamfirescu Kulturális Központ az 1989-es decemberi forradalomra annak 30. évfordulóján. Az Új Főtéren emlékművet kapnak a forradalom hősei, melyet december 22-én lepleznek le.

A rendezvények programjai a „Lázadó magatartás 1989 előtt a diktatúrával szemben” irányvonal mentén csoportosulnak Mircea Florian szatmárnémeti származású zenész és művész ötlete alapján. Ennek során megvitatják a különböző társadalmi és művészeti szempontokat, amelyek megjelentek az akkori fiatalok szubkultúrájában. 


Az első rendezvényekre november 25-én kerül sor, a „Cornel Chiriac - Metronóm 74” és az „EUnderground Travelling Exhibition” elnevezésű kiállítások megnyítójával. A „Cornel Chiriac - Metronóm 74” elnevezésű kiállítás Cotroceni Nemzeti Múzeum, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács és Radu Nicolescu közös tárlata. A Szabad Európa Rádió legendás műsorvezetőjét és annak műsorait a lázadó fiatalok sokasága hallgatta, amennyiben volt rá lehetősége, és volt hozzá bátorsága. Természetesen, ezzel a rendszer egyik legnagyobb ellensége is lett a műsorvezető és a műsor egyaránt. Az „EUnderground Travelling Exhibition” elnevezésű expó során megtekinthetőek a kelet-európai rendszerváltás előtti ellenkultúra – alternatív film, zene, képzőművészet, színház, irodalom – legfontosabb gyűjteményei. Egy-egy gyűjtemény legjellemzőbb darabjának története, továbbá alkotók és gyűjtők pályaképe is megismerhető. Hat ex-kommunista ország - Magyarország, Románia, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Albánia -  közös projektje.


„Könyv a hadseregről”! November 27-én az Iparosotthonban különböző országok - Szovjetunió, Románia, Magyarország, Csehszlovákia, Jugoszlávia - egykori sorkatonái elevenítik fel a katonai élményeiket, sérelmeiket.


December 2-án filmvetítésre kerül sor, az érdeklődők az „Egy a naptárból kimaradt időszak” című filmet tekinthetik meg, december 12-én pedig Visky András, „A feleségem története” elnevezésű kiállítás megnyitójára kerül sor. 


December 18-án Magda Cârneci és Adrian Guţă egyetemi előadók vezetésével szakmai megbeszélést tartanak az elnyomás éveiről, majd december 22-én leleplezik az Antikommunista Ellenállás Emlékművét! Az Október 25. téren felállításra kerülő alkotásról Kereskényi Gábor polgármester elárulta, kb. 5 méter magas lesz, anyagát tekintve pedig két fémet használt a nagybányai szobrászművész, Győri Csaba.


A napot a népszerű Cargo ás AK26 (HU) együttesek koncertje zárja!


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: