2018-06-14 08:27:47• hírek • (x)

Debreceni ingatlanpiac legfontosabb szereplői

Az eladó lakás vagy a kiadó albérlet akár a diákok számára is elérhető Debrecenben. Az elmúlt időszakban megint hatalmas változás volt az ingatlanpiacon, hiszen a külföldiek és a magyar diákok is szép számmal bérelnek lakást a civis városban.

Az eladó lakások közül szép számmal válogathatunk, de a kiadó albérletek száma is egyre emelkedik.
 

Sok ingatlantulajdonos, aki rendelkezik némi megtakarítással, kimondottan Debrecenben vásárol ingatlant, hogy utána bérbe adja, és ebből hasznot húzzon a későbbiekben. A diákok többsége inkább a kisebb lakásokat keresi, de arra is számtalan példát látni, hogy többen vesznek ki bérbe egy ingatlant. Ilyenkor persze némiképpen elvesztik önállóságukat és szabadságukat, hiszen a lakótársakhoz mindenképpen alkalmazkodni kell. Legtöbbször az egyetemek környékén keresik a lakhatási megoldásokat, így aki ingatlan szeretne vásárolni, az ezen a környéken tegye. Itt kelnek el először az ingatlanok és itt is lehet a leghamarabb bérbe adni. Ma már rengeteg a külföldi diák is, így az árak sajnos ennek arányában emelkednek, ami a magyar diákok számára már nem annyira kedvező. Ilyen esetekben azonban az egyetemektől távolabb lévő ingatlanokat is könnyebb kiadni. Debrecenben bárhol is legyen befektetési célzattal vásárolt ingatlanunk, rosszul nem járhatunk. Az eladó lakások száma bizonyos időszakokban megugrik, ez jellemzően tavasszal történik meg. A kiadó albérleteket pedig leginkább iskolakezdés előtt lehet igen könnyedén kiadni a diákoknak.


Nem szabad elfeledkezni még egy szereplőről sem, ezek pedig az ingatlanhasznosító és ingatlanépítéssel foglalkozó cégek.


Ahogy a kereslet nő, úgy kell lépést tartani a kínálattal is, ezt jól tudják a nagyobb építőipari cégek. Azonban az utóbbi időben, mint minden területen itt is a munkaerőhiány az, ami hátráltatja a beruházásokat. Az eladó lakások, a kiadó albérletek száma túl lassan nő a kereslethez képest és a diákok sokszor nem is találnak megfelelő lakhatási lehetőséget. Az építőiparból 10-15 ezer szakmunkással kevesebb van, mint amennyire valójában szükség lenne. A főváros és annak térsége küzd leginkább a munkaerőhiánnyal, de azért ez Debrecenben is érezhető. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy olyan vállalkozók is megjelentek a piacon, akiknek a hozzáértése hagy némi kivetnivalót és természetesen a munkaerőhiány miatt sokszor nem túl szakképzett építőipari munkásokkal épülnek fel az új otthonok -írja a maxapro.hu.


Lakásvásárláskor érdemes alaposan szemügyre venni az új ingatlant és a lehető legtöbb információt összeszedni arról, hogy milyen alapanyagokból épült a ház illetve, hogy minden előírásnak megfelelően építették-e fel. Ezekre mindig az adás-vétel megkötése előtt érdemes rákérdezni, sőt utánajárni, mert nagyon sok problémától kímélhetjük meg magunkat. Idővel talán a közmunkásokból valamint az átképzésekkel lehet munkaerőt átcsoportosítani az építőiparba, de ez bizony nem megy máról holnapra. Akik már eddig elhagyták az országot, hogy más országban próbáljanak szerencsét, azokra a szakmunkásokra már nem kell számítani, hiszen nagy valószínűséggel a másik országban magasabb bérezésért végzik munkájukat. Ha mindenképpen ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor keressük meg a nagyobb apróhirdetési oldalakat, vagy bízzunk meg egy szakértőt a számunkra is megfelelő ingatlan felkutatásával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: