2012-02-29 17:20:51• hírek • Szatmár.ro

Dávid Gyula volt a Szent István Kör vendégelőadója

Február 29-én, szerda délután 17 órától történelmi témájú előadásra került sor a Szent István Kör rendezésében a Vécsey-házban. A szervezet rendezvényének vendégelőadója ezúttal Dávid Gyula irodalomtörténész volt, aki Bánffy Miklósról tartott érdekes előadást.

A Vécsey-házban került sor szerda délután a Szent István Kör hagyományos történelmi előadására, melynek keretében a résztvevők Bánffy Miklóst, a huszadik századi magyar irodalom és közélet kiemelkedő személyiségét ismerhették meg jobban.

A Szent István Kör meghívott előadója Dávid Gyula irodalomtörténész volt, aki 1970-1992 között a Kriterion Könyvkiadó szerkesztőjeként, valamint a kolozsvári szerkesztőség vezetőjeként tevékenykedett. 1980 óta a Romániai magyar irodalmi lexikon szerkesztőbizottsági tagja, 1994-től főszerkesztője. 1990-ben a Román Sajtófigyelő szerkesztője és kiadója volt. 1991-1999 között az Erdélyi Magyar Múzeum Egyesület elnöke, 1999 óta pedig tiszteletbeli elnöke. 1992-től nyugdíjas, a kolozsvári Polis Könyvkiadó ügyvezetője.

Az irodalomtörténész az író és politikus Bánffy Miklós életpályáját és műveit ismertette. Bánffy nagy múltú erdélyi nemes család sarjaként, aktív politikusként közvetlen közelről szemlélhette végig a történelmi Magyarország felbomlását, majd a két világháború között kisebbségbe került erdélyi magyarság küzdelmét a nemzeti megmaradásért.

A politikus történelmi tapasztalatait az író öntötte maradandó formába. Bánffy Miklós történelmi trilógiája szívbemarkoló tükrét adja annak a folyamatnak, amely Erdély elvesztéséhez vezetett.

Az előadás és az azt követő vita után az érdeklődők kedvezményesen megvásárolhatták Bánffy Miklós történelmi regényeit és a Polis kiadó más könyvei.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: