2010-02-08 13:14:44• hírek • Gozner Gertrud

Darwin-nap Szatmárnémetiben

Február 12-én idén is megrendezésre kerül a Darwin Nap Szatmárnémetiben - tudtuk meg Dr. Sike Tamás biológustól, a kiállítás főszervezőjétől.

A Szatmár Megyei Múzeum második alkalommal rendez Darwin Napot, amelynek keretében egy kisebb kiállítás mutatja be Darwin életét és munkásságát, az evolúciót az akkori tudás és a tudomány mai eredményeinek tükrében. A kiállítás mellett ismeretterjesztő előadások népszerűsítik majd a racionális gondolkodást a tudomány és humanizmus ünnepén - magyarázta Sike.

Az előadások pénteken délelőtt 11 órakor kezdődnek a múzeum kistermében. Elsőként Vizauer T. Csaba, a Zöld Erdély Egyesület tagja beszél Darwin hatásáról a nyugati kultúra természetképére, majd 11.30-tól Dr. Szállasy Noémi a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem munkatársa tart előadást A humán szexualitás evolúciója címmel. A Darwin életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitójára délben kerül sor, és február 28-ig megtekinthető lesz a a Szatmár Megyei Múzeumban (a V. Lucaciu sugárút 21 szám alatt).

A Darwin-nap a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe. A kezdeményezők úgy gondolták, annak ellenére, hogy modern kultúránk és életvitelünk nagyrészt a tudomány eredményeire épül, sokáig nem volt olyan nemzetközi tradíció, amely méltóképpen megemlékezett volna a tudományos módszerről és az ennek segítségével felépített tudáshalmazról.

Az evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban, hiszen nemcsak a biológián belül fontos szervezőelv, hanem számos tudományterülettel össze is kapcsolja azt. A tudomány részterületeit összhangba hozva fontos csomópontot alkot az emberi tudás hálójában.

Darwin nemzetközileg ismert, emblematikus figurává vált, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Ezért választották az ő születésnapját (február 12.) a tudomány vívmányainak (többek között az evolúció elméletének) megünneplésére.


Február 12-én ismét lesz Szatmárnémetiben Darwin-nap


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: