2014-02-05 12:19:19• hírek • Szatmár.ro

Darwin Nap a Szatmár Megyei Múzeumban

Az evolúcióelméletnek kitüntetett szerepe van a tudományban, hiszen nemcsak a biológián belül fontos szervezőelv, hanem számos tudományterülettel össze is kapcsolja azt. A tudomány részterületeit összhangba hozva fontos csomópontot alkot az emberi tudás hálójában.

Az evolúció tudományos elméletének alapjait Charles Darwin fektette le, aki világszerte ismert, emblematikus figurává vált, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Ezért választották az ő születésnapját a tudomány vívmányainak megünneplésére. A Darwin Nap a tudományos gondolkodás és a humanizmus nemzetközi ünnepe.

Szatmárnémetiben 2009. óta kerül megszervezésre a Darwin Nap a Szatmár Megyei Múzeumban. A rendezvény keretében különböző tudományágakban jártas szakemberek tartanak ismeretterjesztő előadásokat.

A VI. Szatmárnémeti Darwin Napra 2014. február 12-én kerül sor a Megyei Múzeum dísztermében (a Vasile Lucaciu sugárút, 21 szám alatt), 13 órai kezdettel.

Annak ellenére, hogy modern kultúránk és életvitelünk nagyrészt a tudomány eredményeire épül, nem könnyű feladat átlátni az emberiség által az elmúlt évszázadok alatt felhalmozott tudást, vagy csak feldolgozni a naponta ránk-zúduló információmennyiséget. A kritikus gondolkodás és a tudományos szemlélet azonban segíthet eligazodni. Ehhez szeretnénk hozzájárulni rendezvényünkkel, melynek idei témája a szerelem. Az érdeklődők a következő előadásokat követhetik figyelemmel:

- Miért ivarosan szaporodunk? - Dr. Rózsa Lajos (Magyar Tudományos Akadémia -Magyar Természettudományi Múzeum, Állatökológiai Kutatócsoport)

- Tollak, színek és félrelépések (a madaraknál is családon belül marad?) - Marton Attila (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, BBTE; "Milvus Csoport" Madár- és Természetvédelmi Egyesület)

- A sokféleség rétegei: túlélők, vándorok és jövevények - Dr. Keresztes Lujza (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, BBTE)

- Csak mi élvezzük? Az emberi szexuális evolúció érdekességei - Dr. Zoltán D. Szabó (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, BBTE)

A rendezvényre a belépés ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: