2009-02-12 16:05:25• hírek • Ferenczi Noémi

Darwin Nap Szatmárnémetiben

Csütörtökön először tartottak Darwin Napot Szatmárnémetiben a Szatmár Megyei Múzeum, a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kara, valamint az Erdélyi Kárpát Egyesület közös szervezésében  Charles Darwin születésének 200-ik, és főművének, „A fajok eredete" megjelenésének 150-ik évfordulóján. A kiállítással, ismeretterjesztő előadásokkal tűzdelt rendezvényre a Megyei Múzeumban került sor.


Idén két kiemelkedő, a mai természettudományt alapvetően meghatározó évfordulót is ünnepel a tudományos világ. Kétszáz éve, 1809. február 12-én született a modern származáselmélet kidolgozója, Charles Robert Darwin, és 150 éve, 1859. november 24-én jelent meg főműve, "A fajok eredete", amely azután alapvetően megváltoztatta tudományos világképünket. E két évforduló tiszteletére több mint 30 országban tartanak rendezvényeket.

Szatmárnémetiben az először megrendezett Darwin Nap programja a déli órákban kezdődött dr. Rózsa Sándor, az MTA Állatökológiai Kutatócsoportjának főmunkatársának "Kórokozók, betegség és a Darwini orvoslás" című előadásával. A rendkívül közérthető és érdekfeszítő előadásra nagyrészt a fiatalabb korosztály volt kíváncsi, a múzeum földszinti terme zsúfolásig telt középiskolásokkal.

Rövid szünet után Viehmann Iosif, a Babes-Bólyai Tudományegyetem professzora "Evolúció a barlangokban" címmel tartott román nyelvű előadást.

Az előadások után az érdeklődők megtekinthették a kiállítást, mely Darwin életét és munkásságát, valamint az evolúciót az akkori tudás és a tudomány mai eredményeinek tükrében mutatja be. A kiállítás még két hétig látogatható.

Zsúfolásig telt a múzeum földszinti terme

Még két hétig tekinthető meg a kiállítás

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: