2020-02-08 08:54:23• hírek • közlemény

Darwin Nap 2020 - Egy nap a tudásért és gondolkodásért

február 12

"2020. február 12-én délelőtt tizenegyedszer várjuk a gimnáziumok tanulóit a Szatmár Megyei Múzemba, hogy a tudomány vívmányait és a kritikus gondolkodást népszerűsítsük" - üzenik a szatmárnémeti Darwin nap szervezői.

A látványos kísérleti bemutatókkal színesített programban a román tannyelvű líceumok diákjai 10 órától arról is hallhatnak előadást, hogyan néz ki a klímaváltozás egy geológus, paleontológus szemszögéből. Az egyetemi oktatók mellett idén a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, néhány fizikai kísérletet az ő előadásukban és magyarázatukkal hallhatnak a jelenlévők. A műsort a Magic Puppet-től érkező Silviu Rusti zárja egy látványos science show-val.
 

A múzeum második emeleti előadótermében 12 órától kezdődő magyar nyelvű program sem lesz kevésbé érdekes. Hraskó Gábor biológus, informatikus, tudományos újságíró arról beszél majd, miből tudhatjuk, hogy egy történet igaz-e vagy sem? - a magyarországi Szkeptikus Társaság elnökeként az álhírek és áltudományos irányzatok ellen igyekszik felvértezni a hallgatóságot. Mizsei János, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója Villamos átverések címmel mutat be néhány gyakori trükköt, amivel pénzt próbálnak kicsalni a modern kor kóklerei, de beszél olyan felkapott témákról is, mint az 5G vagy az elektroszmog. A délelőtti programot Molnár Janka és Várda Emák Ferenc, a Tudashow csapat tagjainak füsttel, tűzzel színesített bemutatója zárja.
 

Hogy az érdeklődő felnőttek se maradjanak le a tudomány ünnepéről, az E-Consult Egyesület nekik a Red Hat Yardban szervez programot, délután 19 órától. A vendégek egy igazán különleges kocsmakvízen mérhetik össze tudásukat, Darwin születésnapján.
 

A két magyarországi meghívott előadása segít majd ráhangálódni a NEM csak biológusoknak összeállított kérdésekre. Velük az este folyamán közvetlenül is beszélgethetnek a résztvevők tudományról, kutatásról, kritikus gondolkodásról. A kvízre legfeljebb 4 tagú csapatok jelentkezhetnek, de a bevállalósak egyedül is játszhatnak. Regisztrálni a Darwin Day Facebook-oldalán lehet. A részvétel ingyenes.
 

Támogatók: TBA Románia, Eflashop, Technosam, Stefi Intertransport.
 

A teljes program:

10:00 órától, a Megyei Múzeum konferenciatermében (B-dul V. Lucaciu nr.21, II emelet) (román nyelven):

• Andrei Ardelean: Van der Graaf

• Cadar Andrei & Moroșanu Tudor: Mecanica secolului XVII [A XVII szd. mechanikája]

• Dr. Lorand Silye: De când și de ce se încălzește clima [Miért és mióta melegszik a klíma]

• SCIENCE SHOW – Magic Puppet
 

12:00 órától, a Megyei Múzeum konferenciatermében (B-dul V. Lucaciu nr.21, II emelet) (magyar nyelven)

• Hraskó Gábor: Bizonyítékok és szkeptikusok - avagy miből tudhatjuk, hogy egy történet igaz-e vagy sem?

• Mizsei János: Villamos átverések - 5G, Wifi, fogyasztáscsökkentő, elektroszmog, sugárzásmentesítő katica és társai

• SCIENCE SHOW - Tudashow
 

19:00 órától, a Red Hat YARD -ban (Libertății 18) Darwin napi Beszélgetések

• Hraskó Gábor: Bizonyítékok és szkeptikusok

• Mizsei János: Villamos átverések

• Sike Tamás: Első tudományos kocsmakvíz Szatmárnémetiben
 

A rendezvényre a belépés ingyenes

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: