2014-05-28 10:53:51• hírek • Szatmár.ro

Terepjárás a Majtényi tó környékén

A szatmári ornitológusok nemrég a Danka-sirályokat figyelték meg és vették számba.

Az Országos Madártani Egyesület Szatmár megyei fiókszervezete nemrég a Majtényi tó környékére látogatott, hogy felmérjék a Danka-sirályok költő-telepét. Az akcióban 21 tag vett részt és közel 100 fészket vettek számba, amelyek - a madárra jellemző módon - a sekély víz partján helyezkedtek el, de különös módon egy bokorra épített fészket is láttak.

A Danka-sirályok ilyenidőtájt szép nászruhát öltenek: fejük kávébarna színű, testük fehér, szürkésfehér árnyalatú. Ősszel a fej tollazata kifehéredik - a madártanban jártas személyek ezt nevezik nyugalmi ruhának. A sirályokból a szatmáriak közel 200 példányt vettek számba. Tudni kell ezekről a madarakról: párban élnek és mindketten költenek. Jelenlétük pedig fontos, mert nagy rovarfogyasztók.

Fazekas Lóránd, az egyesület vezetője és az őt elkísérők a tó környékén láttak még bibiceket és gólyatöcsöt is - utóbbi színezetében hasonlít a gólyára, de mérete inkább egy sirályéhoz hasonló. Ez a leghosszabb lábú vízimadár és különösen védett állat, ritkán látni őket. A szatmáriak hetet vettek számba és arra következtettek, hogy 5-6 pár fészkelhet a Majtényi tónál.

A kirándulók a tó környékén láttak még szürkegémet, kócsagot, bölömbikát, vízityúkot, foltos nádi poszátát és különböző récefajokat is.

Jótanács a természetjáróknak

A madárbarátok felhívják mindenki figyelmét, aki természetjárásra készül: nagyon sok kullancsot láttak, a nadrágokról sokszor 2-3 példányt sepertek le egyszerre, ezért ha valaki kirándulni indul, érdemes hosszú nadrádot viselnie és kulancsriasztót használnia!

Sirályokat figyeltek meg

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: