2010-05-10 13:37:53• hírek • MTI

Darabjait veszti a Colosseum

Újabb faldarab szakadt le a régóta helyreállításra váró római Colosseumból. A 23 millió euróra becsült restauráláshoz szponzorokat keresnek.

Szerencsére reggel hét órakor zuhant le egy darab a Colosseum földszinti mennyezetéről. Az összesen hetvennégy ókori bejárati kapuból a XXXVII. római számmal megjelölt árkád belső ívéből tört le egy rész. A XIX. század végén, malterral és mésszel végzett foltozásos restaurálás egy darabja esett le: másfél négyzetméter, tíz centiméter vastag falrész.  A tavasztól reggel kilenctől este fél nyolcig nyitva tartó Colosseum a reggeli órákban üres volt, senki sem sebesült meg. A belső körfolyosónak ezt a szakaszát lezárták, de az amfiteátrum továbbra is zavartalanul fogadja a látogatókat. "Elképzelni sem merjük, mi lett volna, ha ez akkor történik meg, amikor a Colossum tele van turistákkal" - mondta Domenico Zola éjjeliőr. "Egy hajszálon múlott a tragédia. A Colosseum így jelezte ismét, hogy nem bírja tovább, restaurálásért kiált" - hangoztatta az olasz régészek szövetségének elnöke, Giorgia Leoni.

Sorra veszti darabjait Róma leghíresebb ókori műemléke, mely évi 4 millió olasz és külföldi turistával a leglátogatottabb. A belépőjegy ára 9 euró, a pénz mégsem elég: az amfiteátrum restaurálása régóta várat magára. A most lehullott faldarabot a hetvenes-nyolcvanas években elhelyezett védőhálók sem tudták megtartani. A hálók régiek, a tíz méter magasról leomlott törmelék átszakította őket.  "Nem ez az első alkalom" - ismerte el Francesco Giro kulturális államtitkár a Colosseum helyreállítási tervére emlékeztetve. A sürgősségi beavatkozásra szánt 5 millió euró elfogyott, a teljes restaurálás költségét 23-25 millió euróra becslik. Ennek részleteit a következő hetekben közlik. Annyit tudni, hogy az összeget szponzorok biztosítják. Japán finanszírozókról is hallani, egyelőre egy név hangzott el a főpolgármester Gianni Alemannótól: az olasz cipőgyáros Diego Della Valle.

A világ hét csodája egyikének tartott Colosseum Róma szívében az állandó forgalomban szívja a szmogot. A szakértők szerint nem tesznek jót a Colosseum előtt rendezett rockkoncertek, maratoni futóversenyek okozta rezgések sem. A műemlékvédelem eddig nemet mondott arra, hogy árkádokra kiakasztott óriás reklámposzterekkel szerezzen pénzt, és arra is, hogy a Colosseum mellett haladjon el a római Forma-1-es nagydíj.  A Colosseumhoz közeli Domus Aureában, Nero császár Aranypalotájában március 30-án omlott be 130 négyzetméter fal.


Újabb faldarab szakadt le a Colosseumból
Újabb faldarab szakadt le a Colosseumból


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: