2013-10-18 09:24:49• hírek • MTI

Daniel Barbu autója bánta a nép haragját

Körülvették és megrongálták a román kulturális miniszter gépkocsiját a verespataki bányaberuházás engedélyezése ellen tiltakozó tüntetők csütörtök este Bukarestben, az incidensben Daniel Barbu tárcavezető nem sérült meg.

Daniel Barbu egy kulturális rendezvényen vett részt egy óvárosi kávéházban, amikor a beszélgetést megzavarták a terembe behatoló tüntetők, akik a verespataki beruházás elleni jelszavakat kiabáltak és lemondását követelték.

Távozáskor, miután a miniszter beült gépkocsijába, a hangoskodók ütni kezdték a járművet, egyikük pedig - vélhetően kővel - betörte a hátsó ablakot. Rövid dulakodás után a demonstrálókat a rendőrség visszaszorította és a miniszter távozott.

Victor Ponta kormányfő egy csütörtök esti televíziós műsor vendégeként elfogadhatatlannak nevezte a miniszter elleni támadást, és a tettesek felelősségre vonását kérte. Rámutatott: bár a hetek óta zajló tüntetéseket nem jelentették be, és a demonstrálók rendszeresen akadályozzák a forgalmat, a rendőrség sosem alkalmazott erőt a békés tüntetőkkel szemben, mert a kormány tiszteletben tartják a véleményszabadságot. Az erőszakos fellépést azonban nem tűrik el - tette hozzá.

Daniel Barbu néhány hete úgy nyilatkozott: a verespataki kulturális örökséget nem veszélyezteti a tervezett bánya-beruházás. 2010-ben több civil szervezet kezdeményezte, hogy a román kulturális tárca terjessze fel az erdélyi települést az épített örökséget védő UNESCO-listára annak reményében, hogy ezzel megakadályozhatják a falu lerombolásával járó aranybányaprojektet.

Daniel Barbu kifejtette: Verespataknak nincs esélye felkerülni az UNESCO várakozó listájára, legfeljebb akkor, ha a beruházó folytathatja az ipartörténeti jelentőségű középkori és római kori bányajáratok megkezdett konzerválását.

Bukarestben szeptember eleje óta mindennap tüntetnek a környezetvédők a kormány által a parlament elé terjesztett Verespatak-törvénytervezet ellen, amely nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná az erdélyi településre tervezett külszíni aranybányát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: