2018-06-21 10:55:24• hírek • MTI

Dánia és Franciaország is továbbjuthat, Argentína a kiesés szélére sodródhat

Dánia és Franciaország is biztosíthatja helyét az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, amennyiben a C csoport második fordulójában  legyőzik Ausztráliát, illetve Perut. Ebben az esetben a csoportkör keddi zárófordulójára nem marad lényegi kérdés, a két európai gárda egymás elleni mérkőzése a csoportelsőségről döntene. Argentína viszont ha nem tud győzni Horvátország ellen, nagy bajba kerülhet.

Az erőviszonyok ismeretében a favoritok közé sorolt franciáknak van nagyobb esélyük, bár Didier Deschamps szövetségi kapitány csapata a nyitányon nem éppen meggyőző játékkal múlta felül 2-1-re az ausztrálokat. A szakember különösen a kezdőcsapatba jelölt három támadó, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé és Ousmane Dembélé teljesítményét kritizálta. Utóbbi kettő mentségére szólhat az életkorukból fakadó tapasztalatlanság - Mbappé 19, Dembélé 21 éves -, mindkettő élete első vb-meccsét játszotta.
    

"Ő a csatársor vezéralakja, a támadójátékunk legfontosabb láncszeme" - utalt az Atéltico Madrid 27 éves játékosára Deschamps, egyben jelezte Griezmann felé, hogy a folytatásban többet vár tőle.
    

Peru az első fordulóban ugyan kikapott 1-0-ra, de igencsak megszorongatta a dánokat, akik különösen a második félidőben szorultak be a saját tizenhatosuk környékére.
    

A francia és a perui válogatott eddig egyszer találkozott egymással, 1982 áprilisában Peru barátságos mérkőzésen 1-0-ra nyert Párizsban. A franciáknak a közelmúltban kimondottan jól ment a dél-amerikai riválisokkal szemben a vb-ken, hiszen hét összecsapás óta veretlenek - három győzelem, négy döntetlen -, igaz, a legutóbbi négy ilyen találkozójukból három 0-0-val zárult.
    

A franciák kezdőkapusa, a 31 éves Hugo Lloris 100. alkalommal léphet pályára a válogatottban, honfitársai közül hetedikként, viszont az eddigi hat mind mezőnyjátékos volt. Peru legutóbb az 1978-as vb-n nyert európai rivális ellen - akkor Skóciát múlta felül 3-1-re -, azóta viszont öt mérkőzés óta nyeretlen (két döntetlen, három vereség).
    

A dánok és az ausztrálok már háromszor mérkőztek meg egymással, de a negyedik lesz az első összecsapásuk világeseményen. A barátságos fellépéseken Dánia kétszer, Ausztrália egyszer nyert. Az európai válogatott még soha nem kapott ki a vb-n a csoportkör második fordulójában - két-két győzelem és döntetlen a mérlege -, az ausztrál viszont még nem nyert, egy döntetlen mellett háromszor kikapott. Az ausztrálok ellen szól még, hogy utóbbi négy vb-meccsüket elveszítették, utóbbi tizenegy vb-találkozójukon gólt kaptak, és európai ellenféllel szemben csak egyszer győztek vb-n, hétszer alulmaradtak.

 


   

Argentína és Horvátország teljesen különböző hangulatban várhatja a csoportrangadót, ugyanis amíg az európai együttes Nigéria könnyed 2-0-s legyőzése után magabiztosan kezdheti a Nyizsnyij Novgorodban sorra kerülő meccset, addig az argentin játékosokon óriási lesz a nyomás az eredménykényszer miatt.
    

Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya tudja, Lionel Messi semlegesítése a legfontosabb megoldandó feladata, ehhez pedig segítségül fordult Ivan Rakitichez, aki csapattársa a játékmesternek az FC Barcelonában, hogy ötleteket, taktikai megoldásokat javasoljon a semlegesítésére.
    

"Minden információt felhasználok, amit csak tudok" - mondta a szakvezető, aki erre a meccsre ideiglenes segédedzőjének nevezte Rakiticet. "Nincs tökéletes mód a megállítására, ő a világ legjobb játékosa. Amíg egyetlen kiváló játékos nagyszerű eredményeket érhet el, addig egy nagy csapat jobb munkát végezhet együtt. Mi nyugodtabban várhatjuk az összecsapást, mint ők".
    

Kollégája, Jorge Sampaoli azt emelte ki, hogy tanulniuk kell az Izland elleni, csalódást keltő 1-1-es döntetlenből, egyúttal kijelentette, győzniük kell a következő mérkőzésen.
    

Annak ellenére, hogy a dél-amerikai együttes kerete világsztárokkal van teletűzdelve, csapatként már a selejtezők során sem tudott meggyőző teljesítményt nyújtani, az utolsó fordulóig kérdéses volt, kijut-e az oroszországi tornára. A bemutatkozás ennek megfelelő volt, szinte minden labdával Messit - aki 11-est rontott - keresték a társak, s csapatként nem tudtak a rivális fölé kerekedni, hiába volt óriási különbség a játékosok minősége között.

 

C csoport:
Dánia – Ausztrália 15.00 TVR1, m4
Franciaország -Peru 18.00 TVR1, m4
A csoport állása: 1. Franciaország 3pont (2-1), 2. Dánia 3p, (1-0), 3. Ausztrália 0p (1-2), 4.Peru 0p (0-1)

 

D csoport:
Argentína – Horvátország 21.00 TVR1, m4

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: