2017-10-08 20:51:27• hírek • Kocsis Zoltán

Dánia ellazázta a győzelmét, Deac kiegyenlített

Cosmin Contra veretlen maradt a román válogatott élén, miután a csütörtök este hazai pályán Kazahsztán ellen aratott 3-1-es győzelmet követően Románia vasárnap este 1-1-es döntetlent játszott Dánia ellen. Igaz, kevésen múlt a döntetlen, Ciprian Deac ugyanis a 88. percben egyenlített. A pontszerzés értékét növeli, hogy Cristian Ganea kiállítását követően Románia fél órán keresztül emberhátrányban játszott.

A kazahok elleni meccshez képest Contra öt helyen is változtatott a kezdőcsapaton, amelyben helyet kapott egy újonc is Mihai Balasa személyében. Valamint az a Ciprian Deac, aki legutóbb 2011 tavaszán lépett pályára címeres mezben.

Maga a találkozó nem nyújtott igazán színvonalas játékot. A várakozásoknak megfelelően a dánok alakítottak ki némi mezőnyfölényt, ám ez teljesen meddőnek bizonyult. A dél-szudáni menekültként Ugandában született Sione Pisto, valamint a Tottenham sztárja, Christian Eriksen próbálkozott ugyan, de komoly veszélyt nem jelentettek Ciprian Tatarusanu kapujára. Mígnem a 37. percben Eriksen kiugratta Niklas Bendtnert, aki elvitte a labdát a kapus mellett és a hálóba gurított. Csakhogy a játékvezető les címén már megállította az akciót. Tévesen.

Románia? Mezőnyben nagyrészt egyenrangú ellenfele tudott lenni a hazaiaknak, ám a dán kapura az égadta világon semmilyen veszélyt nem jelentett. Nem változott ez a szünet után sem, amikor bátor román kezdés után Dánia egyre inkább átvette az irányítást. A félidő derekán aztán úgy tűnt, megpecsételődött Románia sorsa. A negatív főszereplő Cristian Ganea volt, aki az 57. percben összehozott egy sárga lapot és egy büntetőt (lerántotta Bendtnert), majd öt perccel később megkapta második sárgáját.

Eriksen tizenegyesébe ugyan Tatarusanu beleért, de a labda mégis utat talált a Nantes kapusának hasa alatt. Emberelőnye tudatában Dánia igyekezett magas letámadással minél gyorsabban labdát szerezni, egy gólos előnye tudatában viszont megelégedett azzal, ha hogy könnyed passzolgatással megtartsa a játékszert. Mert Románia semmiféle veszélyt nem jelentett.

Nincs rá jobb kifejezés, a dánok ellazázták az utolsó fél órát, Contra viszont – veszíteni valója nem lévén – bátor húzással állt elő: az újonc George Tucudean személyében egy újabb csatárt küldött a pályára a szintén csereként beállt Claudiu Keserü mellé. A húzás pedig a 88. percben bejött, amikor némi kavarodás után Deac közeli lövése után a labda egy védőn megpattanva a hálóban kötött ki. Emlékeztetőül: Deac hat és fél éve játszott utoljára a válogatottban.

Thomas Delaney fejese ugyan csak centikkel ment kapu fölé, de az utolsó hat percben a dánok – bármennyire is próbálták – nem tudták jóvátenni azt, amit az azt megelőző fél órában elrontottak.

Románia döntetlennel zárta tehát a világbajnoki selejtezősorozatát – amely történelmének egyik legkiábrándítóbb sorozata volt. Lengyelország, Dánia és Montenegró mögött csak negyedik helyen zárt. Tíz meccsen csak tizenkét gólt szerzett – ebből is csak egyet-egyet az előtte végző válogatottaknak – és tízet kapott.

10. forduló:
Dánia – Románia 1-1
gólok
: Eriksen (57., 11-es) illetve Deac (88.)

További eredmények:
Lengyelország – Montenegró 4-2
gólok: Maczynski (6.), Grosicki (15.), Lewandowski (85.), Stojkovic (87., öngól) illetve Mugosa (78.), Tomasevic (83.)

Kazahsztán - Örményország 1-1
gólok: Turisbek (62.) illetve Mhitarjan (26.)
A csoport végeredménye:
1. Lengyelország 25 pont, 2. Dánia 20p., 3. Montenegró 16 p., 4. Románia 13., 5. Örményország 7p., 6. Kazahsztán 3.p

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: