2018-05-08 06:08:34• hírek • MTI

Dancila lemondását követelte Iohannis

Klaus Iohannis román elnök hétfőn ismét Viorica Dancila miniszterelnök lemondását követelte, elégtelennek tartva a kormány gazdasági teljesítményét az idei első negyedévben.

Iohannis azt követően elemezte ki a kormány gazdasági teljesítményét, hogy a pénzügyminisztérium közzétette az államháztartás első negyedévi mérlegét. Megállapította, hogy a bevételek abszolút értékben ugyan nőttek 4,5 százalékkal, de jóval elmaradnak a tervezett szinttől. A kiadások ugyanakkor 22 százalékkal emelkedtek, ezért óriási nyomás nehezedik az államháztartásra. Iohannis szerint a kormánynak nincsenek megoldásai a helyzet kiigazítására, ezért Dancilának sürgősen le kell mondania.


Felidézte, hogy már az idei költségvetés elfogadásakor figyelmeztetett: a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt büdzsé nélkülözi az alapvető gazdasági logikát, hiszen adócsökkentések és béremelések mellett számos infrastrukturális beruházást ígért, de már akkor látszott - mondta Iohannis -, hogy mindenre nem lesz elég pénz.


Emlékeztetett, hogy a PSD 25 százalékos béremelést ígért január 1-től, de ezt nem teljesítette, hiszen a nettó jövedelmek ugyanakkorák maradtak, mi több egyes ágazatban ez utóbbiak csökkentek. Iohannis szerint ahhoz, hogy az államháztartás elbírja a rá nehezedő nyomást, a bevételeket kell növelni. Rámutatott: a kormány egyetlen adónem esetében sem tudta teljesíteni a költségvetésben szereplő tervezett bevételszintet. Hozzátette: a tavalyi csaknem 7 százalékos gazdasági növekedés nem tükröződik a lakosság jövedelmében.


A jobbközép pártok támogatását élvező Iohannis április végén is már lemondásra szólította fel a szociáldemokrata kormányfőt, aki szerinte megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának alakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.


Dancila akkor bejelentette, hogy nem mond le és a kabinetet támogató kormánykoalíció vezetői is kiálltak mellette. Romániában az elnök nem válthatja le a miniszterelnököt, csak a parlament vonhatja meg tőle a bizalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: