2019-05-15 10:58:10• hírek • MTI

Dancila: Veszélyes, hogy Timmermans a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Helytelennek és veszélyesnek nevezte Viorica Dancila román miniszterelnök szerdán, hogy az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát.

Dancila egy kampányrendezvényen az európai parlamenti  választásokkal hozta összefüggésbe azt a hétfőn nyilvánosságra került levelet, amelyben Frans Timmermans, aki az európai szocialisták csúcsjelöltje is, jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait.

 

"Csalódott vagyok. Kilenc évig voltam EP-képviselő, több bizottságot láttam, de ilyesmivel nem találkoztam. Nekem politikai indíttatású lépésnek tűnik, hogy (Timmermans) két héttel a választások előtt ilyen levelet küldjön a román kormánynak" - méltatlankodott a román szociáldemokrata miniszterelnök. Hozzátette: a bukaresti parlamentet a román választók hatalmazták fel arra, hogy törvényeket hozzon, a kormány pedig nem avatkozott be a büntetőjog módosításába és nem is kérhetik ezt tőle.

 

A román kormányfő szerint az EB által 12 éve megfigyelés alatt tartott Romániával szemben Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Dancila a többi uniós polgárral azonos elbánást sürgetett a román állampolgároknak. "Mindannyian, akik Európa-pártiak vagyunk, azt akarjuk, hogy Európa erős és egységes legyen. Ehhez azonban bizalmat kell ébresztenünk a tagországok, köztük Románia polgáraiban, hogy valamennyiüket korrekt, egyenlő bánásmódban részesítik" - hangoztatta Dancila.

 

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans a román vezetőknek múlt hét végén küldött levelében első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással. Úgy értékelte: a büntetőjog áprilisban megszavazott módosításaival a román parlament gyakorlatilag büntetlenséget biztosít az elkövetőknek egy sor  - köztük korrupciós - bűncselekmény esetében.

 

Frans Timmermans szerint a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) váltaná fel, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt a 2007-es tagfelvétel óta.

 

A román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártnak (PSD) már régóta feszült a viszonya a bukaresti igazságügyi reformot bíráló európai pártcsaládjával. Az európai szocialisták az EP-választási kampány idejére felfüggesztették kapcsolatukat a PSD-vel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: