2020-01-23 10:23:14• hírek • Szatmár.ro

Dalüzenet a Filharmóniában, a Magyar Kultúra Hete 7. napján

január 24

Újabb remek előadással folytatódik pénteken a 15. Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben: Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jubileumi műsorát mutatja be, Dalüzenet címmel.

Pénteken 19.00 órára várják a népdalok szerelmeseit a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniába, ahol Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jubileumi műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

Háromtucatnyi önálló album szűkített terces summázata ez a koncert. Az egykori felvételek mély zenei intuícióval újrahangolva támadnak fel két kiváló és kreatív muzsikus Cserta Balázs fúvós hangszereivel és Szabó Dániel cimbalomjátékával. Az egyes gondolati egységek tematikus tételekként kelnek életre és minden emberi rezdülésre-életérzésre rácsendülnek.
 

Az előadókról:

Szvorák Katalin

1958-ban Losoncon született, 5 évig volt pinci kisleány, 15 évig Füleken nevelkedett, 80-ban egyetlen külhoni magyarként a Népművészet Ifjú Mestere lett, 81-ben megnyeri a Röpülj pávát, 2 évtizedig magánénekes a Honvéd Együttesben. 1996-tól a szentendrei Vujicsics Zeneiskola népdaltanára volt 20 évig. 2010- és 2011-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének vendégtanáraként oktatott.2017-ben mesterkurzust tartott a Zeneakadémián. 40 év alatt 45 országban koncertezett. Több tucat díj, elismerés birtokosa. Pinc falu díszpolgára, díszpolgára Füleknek és Pest megyének is. Az első komoly szakmai elismerése a Liszt-díj 2000-ben érkezett, a kuriózumnak számító Alternatív Kossuth-díj 2010-ben. 2013-ban Kossuth-díjat kap. Legutóbb 2018 őszén Európai Polgár díjas lett, 2019 januárjában a Jean Monnet emlékérmet adományozták neki, március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, júniusban Magyar Örökség-díjat kapott. Magyarországon elsőként jelentette meg 8 albumon a Kárpát-medence népeinek közös dallamkincsét- eredeti nyelveken. Ő készíti az első gyermekeknek szóló népdalokat tartalmazó lemezt és az első egyházi népénekes albumot. Kiadványt jelentetett meg agyvérzéses betegek gyógyítására, megjelentetett egyházi népénekes trilógiát, egy másik tematikus albumán a Teremtést dicséri történelmi egyházak énekeiben, duett-lemezt készített Szörényi Leventével, Kudlik Julival pedig két „szeretettel” kiadvánnyal lepte meg hallgatóságát. Múlt év tavaszán jelent meg a palóc népdalokat, hiedelmeket és történeteket tartalmazó Hazagondolás, majd a szlovák népköltészetet megéneklő Tölgyfa-testvér és Szvorák 60 duplaalbum. 2019 tavaszán jelent meg életművének egyik esszenciája, a Dalüzenet. Hamarosan elkészül 39. önálló kiadványa az Ág Tibor emléklemez.
 

Cserta Balázs – jazz-szaxofon, népi-fúvós előadóművész és tanár

Zenei tanulmányait szülővárosában, Székesfehérváron kezdte. Számos más hazai formáció tagjaként, volt alkalma zenélni a legkülönbözőbb műfajokban, a népzenétől a klasszikus és világzenét át a jazzig. Session zenészként rengeteg művész mögött, zenekarban, színházi produkcióban, lemezen működött már közre. Jelenleg a zenélés mellett a fehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán tanít. Díjai: Artisjus díj (2011), Pro Cultura Albae Regia díj (2017) – Székesfehérvár város közéletében és művészeti világában játszott szerepéért a Cserta család részére
 

Szabó Dániel – cimbalomművész

1982-ben született Székesfehérváron. Zenei előtanulmányait szülővárosában és Vácon végezte. 2010-ben népi cimbalom előadóművész diplomát, 2012-ben zenetanári szakképesítést szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakán. 2012-ben a KLASSZ tehetségek egyik díjazottja, 2013-14-ben Fischer Annie ösztöndíjas. Népzenei tudását különböző erdélyi zenei kurzusokon, adatközlő zenészektől tanulva csiszolta. Legfőbb mesterei Bóné Sándor (Vajdaszentivány), Tóni Árpád (Vajdaszentivány) és Kristóf Vencel (Kőrispatak) voltak. 2007-ben jelent meg első önálló lemeze Egetverő címmel. A Folkestra zenekarnak tagjaként Emerton Díjban részesült. Zenésze a Vizeli Balázs vezette Szeret zenekarnak (népzene) és a Bágyi Balázs Quartet-nek (etnojazz). Dolgozott együtt Palya Beával, Herczku Ágival, Bognár Szilviával, Nikola Parovval, Kiss Ferenccel, Berecz Andrással, Bíró Eszterrel. Számos táncszínházi produkció zeneszerzője: Hontalanítás (2013, Ifjú Szívek Táncszínház), Sárkánymese (2015, Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Madárasszonyok (2015, Duna Táncműhely), Drakula (2016, Magyar Nemzeti Táncegyüttes).Szólistaként vendégszerepelt Dániában, Svájcban, Norvégiában és Japánban; zenekari tagként megfordult Európa számos országában, illetve turnézott az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában, Japánban és Ausztráliában. Jelenleg a Zeneakadémia népzenei tanszékének óraadó tanára, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) zenei vezetője, zeneszerzője, a Gázsa és Bazseva zenekarok cimbalmosa.
 

A jegyek felnőttek számára 45 lejért, míg nyugdíjasok és diákok részére 35 lejért kaphatóak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: