2018-05-25 05:55:16• hírek • MTI

Dalszövegei miatt kerül börtönbe egy spanyol rapper

Nemzetközi, európai és belföldi elfogatóparancsot adott ki Spanyolország a Valtonyc művésznéven ismert José Miguel Arenas Beltrán spanyol rapper ellen, akinek csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, amelyet dalszövegei miatt róttak ki rá.

A 24 éves mallorcai zenészt a terrorizmus, a GRAPO (Október 1-je Antifasiszta Ellenálló Csoportok) spanyol szélsőbaloldali szervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet támogatása, dicsőítése, a királyi család meggyalázása, fenyegetések és rágalmazás miatt ítélték három és fél éves szabadságvesztésre.


A rapper csütörtökön azonban nem vonult be önként a börtönbe, egy nappal korábban azt írta Twitter-oldalán: "nem könnyítem meg a dolgukat, az engedetlenség jogos és kötelező a fasiszta állammal szemben".


A spanyol sajtóban megjelent információk szerint Valtonyc vélhetően elhagyta az országot és Belgiumban vagy Svájcban lehet. Az ügy előtt országosan nem nagyon ismert zenésszel szembeni eljárás vitát indított Spanyolországban a szólásszabadságról és az alkotói önkifejezésről, amelyekre a bírósági eljárásban a rapper is hivatkozott. Valtonyc panasszal fordult a spanyol alkotmánybírósághoz is, de beadványát elutasították. Ellenben újabb eljárás indult ellene, mert egy koncertjén a közelmúltban azt mondta a közönségnek: "menjetek és öljetek meg egy csendőrt".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: