2013-12-17 15:08:09• hírek • Szatmár.ro

Idén is megrendezik a Székely Kapuk - Zöld Kapuk vetélkedőt

A Csillagok csapata az iskolában mutatta be a betlehemes játékot
A Csillagok csapata az iskolában mutatta be a betlehemes játékot

A magyarországi Kerek Világ Alapítvány és a EMF alapítvány szervezésében az idei tanévben is megrendezésre kerül a kárpát-medencei „Székely Kapuk - Zöld Kapuk" című vetélkedő, amely magyarországi és határon túli iskolákat szólít meg.

Célja a résztvevő iskolák, pedagógusok és gyerekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és annak támogatása. A Székely Kapuk verseny során a diákok az elkövetkező évtized legnagyobb kihívásaira készülnek fel: a kiutak és az aktív, kreatív és közösségi cselekvés lehetőségeinek tudatosításával.

A legkiemelkedőbb iskolák elnyerhetik "A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye 2014" címet, melyet minden évben német, osztrák, svájci támogató szervezetek partnerségében adományoznak. Külön jutalma a programnak, hogy - pedagógiai, szakmai értékein túlmenően - a sikeresen szereplő osztályok és pedagógusok nemzetközi kongresszusi részvételi jogot, továbbá tengerparti és magyarországi jutalomtáborokat nyernek, és munkájuk megjelenik nemzetközi kiadványokban.

A vetélkedőn két fő feladatot kell teljesíteniük a csapatoknak: egy betlehemes játékot kell bemutatniuk, illetve egy környezetvédelemmel kapcsolatos vándorkiállítást bemutatni lehetőleg minél több közintézmény és cég székhelyén.

A Csillagok csapata, a szatmári Dr. Vasile Lucaciu Gimnázium diákjaiból verbuválódott, csapatvezetők Kállai Karola és Sebesi Ibolya vallástanárok. A csapat már harmadik éve indul a versenyen, az elmúlt két évben dobogós helyezést értek el. A diákoknak lehetőségük volt részt venni egy csodálatos horvátországi nyaraláson is. Az iskola egyébként már két alkalommal nyerte el "A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye" címet.

A betlehemes játékot az RMDSZ-nél is bemutatták

A két csapatvezetőt, Kállai Karolát és Sebesi Ibolyát az a megtiszteltetés érte, hogy 2013 júniusában a magyar parlamentben a program keretén belül végzett kimagasló pedagógiai munkásságukért Aranyfokozatú Székelykapu-díjas Ifjúságnevelő címet kaptak.

A 2013-2014-es tanév kezdetén a két csapatvezetőt az EMF Alapítvány területi vezetővé nevezte ki. Az alapítvány meghívást kapott 2014 január 7-ére az Európa Parlament nyitó ülésére, ahol Martin Schultz elnök személyesen adja át adományát az alapítványnak. Az öt pedagógusból és öt diákból álló küldöttség különböző országok képviselőiből áll. Romániát Kállai Karola tanárnő fogja képviselni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: