2013-09-17 11:19:25• hírek • MTI

Dalai láma: legyen a 21. század a béke évszázada

A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új generációnak azon kellene fáradoznia, hogy a 21. század a béke évszázada legyen.

"Az én évszázadom a számos boldog pillanat és számos siker ellenére lényegében olyan évszázad volt, amelyre az erőszak volt a jellemző" - emelte ki a dalai láma Prágában, amikor felszólalt a Forum 2000 nevet viselő nemzetközi konferencián. Leszögezte: nemcsak emberek lemészárlása nyomta rá a bélyegét, de gyakori volt a csalás, a megfélemlítés és a korrupció is.

"A mai fiataloknak, a 21. század nemzedékének most átfogóan és hosszú távlatban kell gondolkodnia, olyan vízióban, amelyben hangsúlyosan megjelenik, ami a legfontosabb, azaz a közös érdek" - fejtette ki a tibeti vallási vezető. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem szabad eltúlozni a nemzetiségi, a vallási vagy a faji különbségeket. "Az emberek lényegében egyformák, a különbségek mellékesek" - tette hozzá.

A dalai láma úgy vélte, a jobb világért való küzdelemben nem szabad csak az imánál maradni. "Az imádság nagyon fontos dolog az egyén számára, de a társadalom, a világ számára a tettek fontosabbak" - zárta eszmefuttatását a dalai láma.

A Forum 2000 konferenciát Václav Havel egykori cseh köztársasági elnök alapította 16 éve mint nemzetközileg ismert és elismert személyiségek eszmecseréjének fórumát. A dalai láma legutóbb két éve vett részt a fórumon, s röviden az akkor már súlyos beteg Havellel is találkozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: