2019-12-04 12:29:34• hírek • Bede Emőke

Dacia Dusterrel hódítják meg Szibériát

Sajtótájékoztatóra hívta össze a helyi média képviselőit szerda délelőtt a Bertici házaspár, hiszen alig pár nap múlva elindulnak közös életük talán legnagyobb kalandjára, melynek célja, hogy elérjék a világ legfagyosabb pontját.

Bertici Attila a kb. 25 000 kilométert felölelő expedícióval kapcsolatban elmondta, sokban különbözik majd a tavalyi túrájuktól, viszont az akkor nyert tudásnak ebben az évben igencsak nagy hasznát fogják venni, hiszen az a Kelet-Szibériában, Jakutföldön található Ojmjakonig vezető út nem lesz gyaloggalopp. Magáról a területről tudni érdemes, hogy roppant hideg van, a hőmérséklet az év java részében a mínuszok tartományában mozog, az Ojmjakonban mért legalacsonyabb hőmérséklet pedig nem kevesebb mint -71,2 Celsius fok volt, melyet 1926 januárjában jegyeztek fel.


Ahogyan arról a Hello Siberia Expedition hivatalos Facebook-oldalán már tájékozódni lehetett, a házaspár egy Dacia Dusterrel tervezi meghódítani Szibériát. Az autóval kapcsolatban Bertici Attila elárulta, a gyári felszereltséggel rendelkező NEO-t már felkészítették az útra, és nagyon bízik a járműben, viszont ennek ellenére minden váratlan helyzetre fel kell készülniük. „A legnehezebb az egészben talán az lesz, hogy ha valami történik út közben, egy lakatlan területen, akkor a segítség valószínűleg több száz kilométerről fog érkezni. Hatalmas távolságokkal kell számolnunk, mi több, olyan útszakaszok is vannak, ahol egyáltalán nincs aszfalt. Sőt, kb. 200 kilométeren egy olyan befagyott tó felszínén fogunk utazni, ahol évente, kb. 30 autó vész oda” – fejtette ki a rájuk váró kockázatok kapcsán Bertici. Hozzátette: már több hasznos telefonszámot is szereztek, melyek jól jöhetnek az út kritikus pontjain.



Az idei utastárs, Bertici Kinga elárulta, nagyon izgul az út miatt, hiszen még nem volt Oroszországban, viszont kíváncsisággal tölti el, hogy vajon szervezete miként fog reagálni a -50–60 Celsius fokos hidegre, és hogyan sikerül majd helyt állnia ezekben a nem mindennapi körülményekben.


A házaspár december 12-én, 12 órakor indul útnak Szatmárnémeti régi főteréről, s mint kiderült, ebben az évben sem hagyják látványos képek és felvételek nélkül követőiket. Az útra ugyanis 4 GoPro kamerát visznek magukkal, s mivel a lakott területek java részén pedig van nagy sebességű mobilinternet, így a közösségi oldalukon rendszeresen tudnak majd jelentkezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: