2008-08-04 18:38:47• hírek • Józsa János

D. Fleiss & East West Artists tizedjére

 A világ minden részéről jöttek művészek a Dorothea Fleiss által rendezett East West Artists alkotótáborba.

Tizedik alkalommal rendezte meg Dorothea Fleiss az East West Artists című alkotótábort és -műhelyt, melyre a világ számos szegletéből érkeztek képzőművészek Bobald-ba.

Dél Afrika, Banglades, Burma (Mianmar), Marokkó, Libanon, de Európa számos országának kitűnő művészei, így francia, olasz, spanyol, görög, magyar és több román művész részvételével zajlik idén az alkotótábor, amely immár a tizedik születésnapjához érkezett és a régió egyik legnagyobb ilyen jellegű találkozójává nőtte ki magát. 

 Dorothea Fleiss elmondása szerint szívesen jönnek el évről évre a világ képzőművészei Nagykároly mellé, mindamellett, hogy nem könnyű eljutni az ország észak-keleti részébe. Sokan ugyanis nem ismerik Romániát, megyénk megközelítése pedig nem könnyű, mert a fővárostól messze vagyunk, de sok munkával és segítséggel sikerül évente megrendeznie az alkotótábort. A művészekkel egyébként kiállításokon, biennálékon és szimpóziumokon találkozik, illetve mivel a Berlini Egyetemen tanít és más országokban is szervez találkozókat, így sikerül a kapcsolatokat kiépítse ezekkel a nagyszerű emberekkel és elhozza aztán őket hozzánk is. 

  

Elmondása szerint a lényege a tábornak az, hogy ezek a változatos kultúrájú emberek összegyűljenek valahol és a találkozó egy eszmecsere, egy kulturális véleményáramlás segítője legyen művészek között, akik kurátorokként is segítik egymás munkáját. Ez alatt a pár nap alatt barátságok, kapcsolatok születnek és társulások jönnek létre közös munkákhoz. „Sokan azt mondják, hogy Nagykároly messze van, kis város, és hogy ezért nem számít. De tévednek, mert igazából a művészek teszik ezt a nagykárolyi művésztábort fontossá és kivételessé. Ezért szeretik és ez ad erőt a további munkához.”-mondta Dorothea Fleiss.

A Bobáldon készült képeket a szatmári nézőközönség is megtekintheti, augusztus 8.-án pénteken 14 órától ugyanis kiállítás nyílik belőlük a Szatmárnémeti Művészeti Múzeumban.

 

 
Makláry Kálmán, a magyarországi kortárs festőművészet egyik legfontosabb alakja. Sokan Chagall-hoz hasonlítják, művei a figuratív festészettől az absztrakt felé közelítenek. "Alkotásai egyszerre zeneiek, építészetiek és szárnyalók, tehát egyszerre lendületesek és visszafogottak, mind szín- és formavilágukban, mind a művész motívikus vozódásaiban."-Vitéz Ferenc
 
 Makláry Lilla - fiatal tehetséges festőművész.
 
 Klotz Miklós - magyarországi fotográfus. A klasszikus cianotípia módszerével dolgozik, mellyel a negatívról egy színben, gazdag árnyalatvilággal és művészi szabadságának beavatkozási lehetőségeivel sikerül papírra "írja" a képet.
 
Mihai Zgondoiu - fiatal bukaresti képzőművész. Dorothea Fleiss-al, a táborban nagy sikert aratott performansz-installációt készített, mely során egy épülő házba "beleépítettek"a jelenlévő művészekből (persze csak a körvonalukat használták fel és festették be). A mű címe: Bobald-Manole.
 
 Chemao Mountassir - marokkói festő. Őszinte, kedves, barátságos, igazi világjáró. Marokkóban ünnepelt művész, de gyakran jár Európába, így pedig Romániába is. Képei elkészítéséhez a benyomásaiból táplálkozik. Híresek a "Négy évszakot" bemutató képei, melyekhez többnyire a három alapszínt használta fel, vagy az "Első Embert" ábrázoló, amely eredetünk problematikáját boncolja. Festményeit személyes élményei ihlették.

J.J.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: