2020-06-27 10:22:34• hírek • Bede Emőke / MTI

DSVSA: Négy Szatmár megyei településen van jelen az afrikai sertéspestis

Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com
Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com

Az afrikai sertéspesti  romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki, épp Szatmár megyében. Az azóta eltelt időszakban voltak ASP-mentes hónapok, viszont a betegséget még mindig nem sikerült teljes mértékben kiűzni megyénk területéről.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság legfrissebb adatai szerint a betegség pillanatnyilag egy bikszádi, egy erdődhegyi, egy szilágypéri és szaniszlói gazdaságban van jelen, viszont már megtették a szükséges óvintézkedéseket az ASP továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a fertőzés által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


Románia 27 megyéjének 147 településén összesen 243 aktív gócpontot tartanak számon, további 13 megyében pedig csak a vaddisznóknál fedezték fel a betegséget. A szakhatóság szerint eddig több mint 15 ezer gazdát kárpótoltak összesen 441 millió lej értékben.


A romániai sertéshústermelők egyesülete szerint az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis összesen mintegy 2 milliárd euró kárt okozott. Az országban ez idáig több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A termelők közvetlenül 1 milliárd euró kárt szenvedtek, amihez hozzáadódik további 1 milliárd euró, mint a külkereskedelmi mérleghiányban jegyzett veszteségként.A Ziarul Financiar gazdasági újság által közölt adatok szerint tavaly Romániában 3,9 millió állat képezte a sertésállományt. A belföldi fogyasztás 30 százalékát tudták biztosítani a belföldi tenyésztéséből, Bukarest a legtöbb sertéshúst Németországból importálja.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: