2012-08-17 17:49:22• hírek • Póti Orsolya

Bemutatták a Bobáldi Alkotótáborban készült alkotásokat

A Bobáldi Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásoknak adott otthont augusztus 17-én a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlege. Az érdeklődők neves külföldi képzőművészek munkáit - festményeit, szobrászati alkotásait, grafikáit és fotóit - tekinthetik meg.

Péntek délután nem mindennapi kiállítás nyílt a szatmárnémeti Vécsey-házban. Ázsiai, amerikai és európai képzőművészek állították ki azokat a munkáikat, melyet az augusztus 10-18. között megrendezett Bobáldi Művésztelepen készítettek.

A nyolc napos alkotótábor a nagykárolyi születésű Dorothea Fleiss és az East West Artist Egyesület szervezésében jött létre, és célja az, hogy összehozza a Kelet és a Nyugat képzőművészeit. A Dorothea Fleiss által szervezett alkotótábor minden évben megrendezésre kerül Nagykároly környékén és olyan országokban is rendeznek művésztelepeket, mint Kína, Ausztria, Írország, vagy éppen az Egyesült Államok.

Augusztus 17-én közel harminc képzőművész mutatta be alkotásait a szatmári közönségnek. A nyolc nap során csodálatos festmények, performance és kortárs alkotások, grafikák és figyelemre méltó fotóművészeti alkotások születtek a művészek kezei alatt. Az említett alkotások mellett egy a könyv és az olvasó kapcsolatát bemutató tárlat is nyílt, melyet második alkalommal rendeztek meg a művésztelep keretében.

A kiállítást Felicia Grigorescu muzeológus nyitotta meg, majd adta át a szót a szervező Dorothea Fleissnak. A támogatásért járó köszönetnyilvánítás után a művésznő bemutatta a táborban résztvevőket és külön köszönetet mondott Szemák Zsuzsa szatmárnémeti festőművésznek és Kamila Bednarskának, akik sokat segítettek a szervezésben.

Amint azt már korábban említettük, a táborban a romániai és a magyarországi alkotók mellett részt vettek ausztriai, moldovai, törökországi, lengyelországi, albániai művészek is, sőt Kanadából, Japánból, Kínából, az Egyesült Államokból, Nepálból és Mongóliából is érkeztek vendégek.

Fleiss beszédét követően dr. Tiberiu Alexa, a Nagybányai művészeti Központ és Iskola igazgatója szólt a közönséghez, kifejtvén, hogy mennyire kivételes alkalom egy ilyen kiállításmegnyitó.

„Antarktiszt, Grönlandot és Új-Zélandot kivéve a világ minden tájáról érkeztek művészek az East West Artist Egyesület által szervezett Szatmár megyei alkotótáborokban. Amint összeszámoltam az évek során közel 170 külföldi művész látogatott el ide, és mintegy 1.800 alkotást sikerült létrehozniuk, melyből 1.200 a Szatmár Megyei Múzeum tulajdonában áll." - magyarázta Alexa.

A tervek szerint a rengeteg alkotásnak a közeljövőben egy kisebb múzeumot nyitna a Szatmár Megyei Múzeum vezetősége és Dorothea Fleiss, akinek egyik nagy vágya, hogy szülőföldjén is otthont adjon a gyűjteménynek, illetve a felfelé törekvő képzőművészek alkotásainak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: