2015-03-23 09:23:09• hírek • Blikk.hu

Czeizel Endre: Újra én leszek a céltábla

Újabb támadásokra számíthat Czeizel Endre. Az orvos-genetikus ugyanis egy olyan - Magyarországon új - eljárás mellett foglalt állást, amit azonban az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) keményen bírál, és továbbra is elutasít.


Külföldön már elterjedt gyakorlat, hogy mielőtt a lombikprogram során beültetik a „magzatkezdeményt", megvizsgálják a kromoszómákat.

Magyarországon most egy egészségügyi magánintézet döntött úgy, hogy alkalmazzák az úgynevezett PGD-A módszert, aminek a lényege, hogy kiszűrik a beteg embriót, és csak az egészségeset ültetik be.

„Ismereteink jelenlegi szintjén a beültetés előtti, genetikai vizsgálatokon alapuló szortírozást csak szakmai, etikai testület által jóváhagyott protokoll keretében tartja elfogadhatónak. Az ETT elnöksége továbbra sem támogatja a hazai, rutinszerű alkalmazását, anélkül hogy ennek pontos végzési szabályait megalkotnák, és engedély nélküli végzését illegálisnak tartja" - olvasható a közleményükben. Ettől függetlenül Magyarországon nincs jogi akadálya az egyébként drága eljárásnak.

- Tényleg hiszek ebben az eljárásban - mondta Czeizel a Blikknek. - Épp a napokban volt nálam egy asszony, aki Down-kóros magzatot hordott. Amikor meséltem neki az új módszerről, láttam rajta a borzasztó lelki megpróbáltatást, ugyanis ő a terhességmegszakítás mellett döntött. Ha a beültetés előtt a magzatkezdeményt megnézték volna, akkor ez nem történik meg.

A cikk folytatása a Blikk.hu portálon olvasható, kattintson!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: