2009-09-30 10:55:16• hírek • MTI

Cunami pusztított Amerikai Szamoán

Az új-zélandi rádió jelentése szerint a Szamoa-szigeteken több alacsonyan fekvő falut elpusztított (helyi idő szerint) szerda reggel az a szökőár, amely az Amerikai Szamoa partjainál észlelt 8,3-es erősségű földrengés nyomán keletkezett.

Közben a bekövetkezett szökőár halálos áldozatainak számbeli növekedéséről számoltak be különböző hivatalos források, de eltérő adatokat közöltek. Korábban már azt mondták, hogy a halottak száma végül a százat is elérheti.
Az Egyesült Államokhoz tartozó, 65 ezer lakosú Amerikai Szamoán az áldozatok száma hivatalosan nem nőtt, továbbra is 22, de Szamoán (az egykori Nyugat-Szamoán) 31 és 60 között adják meg a biztos halottak számát. Továbbra is több tucatnyi embert tartanak nyilván eltűntként a több mint 200 ezer lakosú független országban. Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Amerikai Szamoát.
Meg nem erősített hírek szerint a természeti csapás áldozatokat követelt a szigetcsoporttól délre fekvő Tonga-szigeteken is.

Amerikai Szamoán Pago Pago városára több mint másfél méteres szökőár csapott le, a fővárosban, Apiában 70 centiméteres volt az árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint. Egyes szemtanúk szerint több méter magas árhullám érte el a szigeteket. A cunami több falut is gyakorlatilag elsöpört, és helyenként a parttól egészen mélyen a szárazföld belseje felé, 800 méterre is elért. Több ezren maradtak fedél nélkül. Szakértők szerint mindezzel együtt jól működött a szökőár-előrejelző rendszer, a lakosok túlnyomó többsége időben biztonságos helyre tudott menekülni.

A szökőárt 8-as és 8,3-es erősségű földrengés előzte meg közép-európai idő szerint kedden 19 óra 48 perckor 200 kilométerrel délnyugatra Apiától. A tenger alatti földmozgás miatt Szamoától Új-Zélandig szerte a térségben - Tongán, Tuvalun, Kiribatin, a Fidzsi-szigeteken és a Salamon-szigeteken - is szökőárriadót rendeltek el, de ezt később lefújták.
Japánban bejelentették: arra számítanak, hogy félméteres árhullám érkezik oda, ezért ott szintén figyelmeztetést adtak ki, de később azt is lefújták. Az új-zélandi partokat már mintegy félméteres árhullám érte a földrengés után néhány órával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: