2008-09-11 15:36:40• hírek • Szatmar.ro

Cukorbetegségre hajlamosak a legtöbbben

Év végéig lehet még jelentkezni az országszerte zajló egészségügyi felmérésre, amely tavaly júliusban vette kezdetét. Egy év alatt a Szatmár megyeiek 60%-a vizsgáltatta ki magát.

Egészségügyi felmérést Európa szerte csupán néhány országban finanszíroztak meg. Romániában a szenvedélyadókból különítettek el közel 300 millió eurót a vizsgálatokra, amelyből Szatmár megyének hat millió eurót utaltak ki.

 

Mint ahogy a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnökétől, Dr. Liviu Dragostól megtudtuk megyénkben egy év alatt a 369 ezer lakosból szám szerint 224.194-en vizsgáltatták ki magukat.

A vizsgálatok során rengeteg olyan betegségre való hajlamot vagy alakulóban levő betegséget sikerült kiszűrni, amelyről az érintett személyek nem is tudtak. Az eddigi eredmények alapján megyénkben közel 67 ezren hajlamosak cukorbetegségre, illetve 17500-an szívérrendszeri megbetegedésekre. Közel 4500 nőnél állapították meg a méhnyakrák rizikófaktorát, 2500-nál pedig a méhrák lehetőségét. -Természetesen ezek az eredmények csupán a hajlamokról szólnak, nem jelenti azt, hogy az illető személyek meg is fognak betegedni az egyes kórokban. Azért nagyon fontos ez a felmérés, mert aki tisztában van azzal, milyen betegség kialakulásának lehetőségét hordozza, az a továbbiakban odafigyelhet a megelőzésre -fejti ki Dragos a vizsgálatok előnyeit.

Az egészségügyi felmérés során 2732 személynél diagnosztizáltak valamilyen kóros betegséget, illetve 210 ezer pácienst további laborvizsgálatra küldtek.- A felmérést akkor könyvelnénk el sikeresnek, ha a program befejeztével 80%-os lenne a részvételi arány. Év végéig tehát még 70 ezer embernek kellene kivizsgáltatnia magát - magyarázza Dragos.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: