2011-01-15 09:44:57• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Cuberben forrázott disznónak a legjobb a svártája

Szép nyugodt éjszakája volt az egyik kaplonyi sertésnek. Virradatkor azonban baljós érzések szállták meg őkelmét. S nem is hiába, mert nemsokára markos férfiemberek lepték meg kis birodalmában, a disznóólban, s vitték. Úgy visongott az istenadta, ahogy egy igazi kani sem tudott volna, ám mindhiába: a kaplonyi Német Demokrata Fórum székházához kocsikáztatták. Ekkorára már minden bizodalma elszállott szegénykémnek, s nem is hiába: a férfiak szépen letessékelték az autóról, megragadták, majd megszúrták. Belenyugodott a sorsába, ellenkezni is csak úgy, ösztönösen próbált.

Már tavaly is volt disznótor az NDF-nél. Amint a szervezet helyi elnöke, Jónucz Alfonz magyarázza, hagyományteremtő és közösségépítő szándékkal szervezték meg idén is a hízóvágást. Megpróbálnak mindent úgy végezni a disznóvágáskor, ahogy a régi svábok tették. Például cuberben - magyarán tekenőben - forrázzák a sertést. Az aljára kis hamut tették, mert amint mondják az öregek, attól megpuhul a bőre. A későbbiekben pedig svártát készítenek a belsőségekből. Ebből aztán mindahányuk falatozhat kedvére. Készítenek még természetesen hurkát, kolbászt, sajtot.

Magyarországi filmesek is forgatták a disznóvágást. A két miskolci egyetemista kulturális antropológiát hallgat, s egyikük szakdolgozatához gyűjtenek anyagot. A kaplonyiak hármas - sváb, magyar, román - identitását kutatják. Több alkalommal is ellátogatnak majd a Nagykároly melletti községbe, s többekkel elbeszélgetnek az élet nagy és kisebb dolgairól.

A második világháborút követően a kaplonyi férfiak közül is nagyon sokat elhurcoltak Szovjetunióba. A már elhunyt és az élő deportáltak emlékének szentelve a helyi Szent Antal-templomban szentmisét mutatnak be a jövő hétvégén. Az NDF az istentiszteletet követően ebédre várja a zord orosz telet megjártakat. Ez a lakoma a disznóvágás másik apropója.

A sertést amúgy közösen vásárolták. No nem úgy, ahogy azt tavaly tették, akkor ugyanis egy nagykárolyi vállalkozótól vásároltak húsdisznót. Azonban az a sertés felettébb híján volt minden szalonnának, zsírnak. Nem is volt az igazi a disznótoros belőle. Ezen okulva idén már Hevele Péter bácsi egyik hízóját vették meg. S ezen már volt zsír, szalonna és hús is bőven. Ahogy annak ilyentájt kell lennie egy 147 kilogrammos sertésnek.

A mostani kóstolókor is tárva nyitva hagyták a NDF-ház kapuját. Nem is hiába, a tagságot, a község egyházi és világi elöljáróit, illetve egészében a kaplonyiakat szívesen látták a hagyományteremtő céllal rendezett disznóvágáson.


Cuberben forrázott disznónak a legjobb a svártája

Cuberben forrázott disznónak a legjobb a svártája

Cuberben forrázott disznónak a legjobb a svártája

Jónucz ALfonz mutatja a svábságról készített monográfiákat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: