2019-06-18 10:31:18• hírek • közlemény

Csütörtökön úrnapja: ünnepi szentmise lesz a székesegyházban

Ünnepi szentmise lesz június 20-án, csütörtökön este hét órától a szatmárnémeti székesegyházban.

Krisztus Testének és Vérének főünnepét, 1264-ben terjesztette ki az egész latin egyházra IV. Orbán pápa, a hit és a kultusz válaszaként azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézusnak az Eucharisztiában való jelenlétét. Úrnapja gyökerei a 13. századig nyúlnak tehát vissza. Az augustinánus rendi apáca, Liége-i Juliana isteni sugallatra hivatkozva fordult az eucharisztia-ünnep létrehozása érdekében a dominikánus St-Cheri Hugóhoz, Jacques Pantaléonhoz - a későbbi IV. Orbán Pápához -, és Robert de Thoret liège-i püspökhöz. 1246-ban Robert püspök zsinatot hívott össze és elrendelte a Corpus Christi ünnep évente történő megtartását.


Általánosan elterjedt azonban csak később lett az ünnep. 1263-ban egy zarándok cseh pap szentmisét mutatott be a bolsenai Szent Krisztina templomban. Az átváltoztatás pillanatában kétség szállta meg - valóban Krisztus testévé és vérévé válik-e a kenyér és a bor - amikor a megtört ostyából vércseppek hulltak az ostyaabroszra. A véres ostyaabroszt 1264. június 14-én Orvietóba vitték, ahol épp ott tartózkodott IV. Orbán pápa. A pápa 1264. szeptember 8-án kelt Transiturus bullájában hirdette ki, hogy minden évben a pünkösd nyolcadát követő első csütörtökön tartsák meg Úrnapja ünnepét.


A szatmárnémeti székesegyházban június 20-án, este hét órától Schönberger Jenő püspök mutat be ünnepi szentmisét, melynek végén, jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: