2009-06-02 13:19:30• hírek • MTI

Csütörtökön már kezdődik a voksolás

Két ország, Nagy-Britannia és Hollandia szavazóhelyiségeinek megnyitásával megkezdődnek csütörtökön az európai parlamenti választások az Európai Unió tagországaiban.

A 27 tagállam választói négy napon keresztül járulna az urnákhoz, a voksolás az utolsó szavazóhelyiségek bezárásával, vasárnap késő este fejeződik be. Magyarországon vasárnap 6 és 19 óra között lehet majd szavazni.
Írországban pénteken, Csehországban pénteken és szombaton, Szlovákiában, Lettországban, Máltán és Cipruson szombaton, a többi országban vasárnap tartják a voksolást.

Az összesen mintegy 375 millió választásra jogosult európai uniós lakos az eddigi 785 helyett ezúttal 736 képviselőt választ a strasbourgi és brüsszeli székhelyű uniós testületbe, az utolsó érvényben EU-szerződés, a nizzai értelmében. Legkevesebb, 5 képviselőt a kicsiny Málta küldhet az új parlamentbe, a legtöbbet, 99-et Németország. Magyarországon 22 képviselői helyért versengenek a pártok.

Az első eredmények az utolsó választási urnák bezárását követően, vasárnap este 10 órától várhatók.
Az elemzők egyetértenek abban, hogy az eredmény szempontjából kulcsszerepe lehet annak, mekkora lesz a részvétel a választáson.

Az EP új képviselőtestülete július 14-16 között tartja alakuló ülését Strasbourgban. Ekkor választják meg az új EP-elnököt két és fél évre. Amennyiben a jelenlegi előrejelzéseket igazolva a kereszténydemokraták kerülnek ki győztesen a választásból, könnyen megeshet, hogy első ízben kelet-európai elnöke lesz a testületnek - minden bizonnyal a lengyel Jerzy Buzek személyében.

Az új képviselőtestület egyik első feladata lesz egyébként az Európai Bizottság következő elnökének jóváhagyása is, miután a tagországok vezetői közelgő újabb találkozójukon (június 18-19) kijelölik őt.
Ami az elsőként szavazó országokat illeti, Nagy-Britanniában helyi idő szerint 7-22, Hollandiában fél nyolctól 21 óráig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek (az időeltolódás miatt Hollandiában kezdenek korábban).


Az Európa Parlament épülete
Az Európa Parlament épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: