2015-02-05 11:11:50• hírek • MTI

Csütörtökön kezdődik a Berlinale

Egy Grönlandon játszódó kalandfilmmel, Isabel Coixet spanyol rendező Nobody Wants the Night című alkotásának világpremierjével nyílik meg ma este a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen 19 nagyjátékfilm versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

A 11 napos szemlén 26 helyszínen több mint 1000 előadást tartanak, és 72 országból 441 filmet mutatnak be. A szervezők várokozása szerint az idén is nagyjából 300 ezren váltanak jegyet a vetítésekre.
A filmeket 12 téma köré rendezve mutatják be, önálló szekciója van például a kísérleti- és a rövidfilmeknek, a gyerek- és ifjúsági filmeknek, és külön vetítéssorozatot szerveztek kulináris témájú filmekből és a latin-amerikai őslakosok filmművészetének alkotásaiból.

A nagyjátékfilmes szekcióban 23 produkció szerepel, közülük 4 versenyen kívül. A legnagyobb várakozással övezett versenyfilmek közé tartozik Terrence Malick Knight of Cups című romantikus drámája, amely Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman főszereplésével készült, Werner Herzog Queen of Desert című filmje, amelyben Nicole Kidman, James Franco és Robert Pattison alakítja a főszerepeket, és Peter Greenaway Eisenstein in Guanajuato című alkotása.

Versenyen kívül mutatják be az Inside WikiLeaks amerikai rendezője, Bill Condon Mr. Holmes című új filmjét, Kenneth Branagh brit színész, rendező, forgatókönyvíró Cinderella című munkáját, A bukás - Hitler utolsó napjai című rendezéséről ismert német Oliver Hirschbiegel Elser című alkotását és Wim Wenders német filmrendező Every Thing Will Be Fine című, háromdimenziós technológiával (3D) készült drámáját. Wenders, aki az idén lesz 70 éves, életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjat kap a fesztiválon.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti - egy szombati - napon adják át, ezúttal február 14-én. A nagyjátékfilmes zsűri elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező, aki leginkább a Fekete hattyú és a Noé című munkáiról ismert. A testület munkájában részt vesz az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és Daniel Brühl német színész, Dzson Ho Bong, A gazdatest dél-koreai rendezője, Martha De Laurentiis, a Hannibal sorozat amerikai producere, Matthew Weiner amerikai filmrendező, a Mad Men - Reklámőrültek Emmy-díjas producere és Claudia Llosa Arany Medve-díjas perui rendező.

Magyar vonatkozású alkotás a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban szerepel, ez Tudor Giurgiu román rendező magyar-román-bolgár koprodukcióban készült De ce eu? (Miért én?) című alkotása. A másik fő magyar vonatkozású esemény a fesztivál koprodukciós fórumán - Berlinale Coproduction Market - lesz, ahová beválogatták Császi Ádám rendező-forgatókönyvíró High Dive című filmtervét.

A mustrát számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb. Részt vesz rajta a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió is, amely az új magyar filmeket kínálja a vásárlóknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: