2013-02-25 19:01:17• hírek • Kocsis Zoltán

Csütörtökön iktatják be a megyei tanács új alelnökét?

Eddig a Szatmárpálfalván kialakult patthelyzet tartotta sakkban a Szatmár Megyei Tanács alelnökének kinevezését. Noha a megyeszékhely közvetlen közelében található községben látszólag nem történt változás, egyre több jel arra mutat: csütörtöktől Ried Rudolf lesz az új tanácsalelnök.

Csehi Árpád 2012 szeptember 21-én jelentette be, hogy nem indul a parlamenti választásokon és hogy fokozatosan lelép az aktív politika színpadáról. Azóta az egyik legfontosabb és legizgalmasabb kérdése az volt a szatmári magyar közösségnek, hogy vajon ki helyettesíti a megyei tanács leköszönő alelnökét? Egyáltalán, az RMDSZ meg tudja-a tartani a tisztséget?

A 2013 január közepén megtartott Megyei Küldöttek Tanácsa úgy határozott, Riedl Rudolfot jelöli a tisztségre. Csehi január végén hivatalosan is lemondott, így adott volt a kérdés: februárban be is iktatják vajon Riedl-t? A helyzetet persze tovább fokozta, hogy a zuhanyhíradó szerint a többségben lévő USL fontolóra vette: Pintér Józsefet jelöli a tisztségre!
A február 25-én, hétfőn megtartott rendes havi tanácsülésen viszont nem szerepelt a határozati pontok között az alelnök kinevezésének kérdése. És a napirend módosítása után sem került fel. „Adminisztratív okokból", volt a tanácsülés utáni válasz. Szokatlan módon azonban Adrian Stef tanácselnök máris bejelentette: csütörtök délután rendkívüli ülésre hívja össze a tanácsosokat.

„Kötöttünk egy megállapodást az RMDSZ-el. Nekünk az kell legyen a célunk, hogy a tanácsban abszolút többséget tudjunk elérni, ellenkező esetben ugyanis nehéz egy ilyen intézményt vezetni. Nem gondolkodtunk más jelöltben, mint az RMDSZ által javasolt személyben", jelentette ki a tanácsülés után Adrian Stef.

Közben Pataki Csaba szenátor, a megyei RMDSZ elnöke megerősítette, ami nyílt titoknak számított: a Szatmárpálfalván kialakult helyzet alaposan megnehezítette a felek közötti tárgyalásokat! A Szatmárnémeti melletti községben az USL a helyhatósági választások óta azt igyekszik kierőszakolni, hogy Valeriu Suta visszanyerhesse alpolgármesteri székét. A helyi RMDSZ-frakció viszont erről hallani sem akar, ők a választások előtt megkötött egyezmény alapján 2012 júliusának elején a PDL-és Bontea Zenoviut szavazták meg. Akinek kinevezését azonban szeptemberben megtámadta és felfüggesztette a prefektúra - eljárási hiányosságokra hivatkozva. Azóta folyamatos a politikai nyomásgyakorlás, olyannyira, hogy a Szatmár.ro információi szerint több tanácsos tisztségéből való visszalépését fontolgatja.

A dolog egyik érdekessége, hogy az RMDSZ-frakció hajlandó lenne támogatni egy másik USL-és jelöltet, ám a korábbi sértő és nem ritkán nacionalista kijelentései miatt Sutát egyáltalán nem. Akihez viszont ragaszkodik a szociál-liberális pártszövetség. Másrészt, hogy első fokon Bontea pert nyert a prefektúra ellen... „Elegünk van ebből az állandó feszültségből. Abból, hogy minden tanácsülésen ez a vita témája. Több társammal egyetemben úgy határoztunk, lemondunk a tanácsosi tisztségünkről", fogalmazott egy, a nevét elhallgatni kívánó tanácsos.

Riedl Rudolf (középen) lesz az új alelnök?

Ami a megyei tanács napirendjét illeti, a testület áldását adta tucatnyi speciális buszjárat működtetésére. Ezek szerint az Érendréd-Érdengeleg-Iriny-Vezend-Mezőterem-Nagykároly; a Börvely-Újkálmánd-Kálmánd-Nagykároly; az Oláhcsaholy-Tasnádbalázsháza-Tasnád-Nagykároly; a Kegye-Érszakácsi-Tasnád-Nagykároly; az Érkőrös-Tasnádszántó-Tasnád-Nagykároly; a Reszege-Piskolt-Kisdengeleg-Nagykároly; a Szaniszló-Csomaköz-Mezőfény-Nagykároly; a Tasnádszántó-Érhatvan-Érkávás-Gencs-Nagykároly; Óvári-Vetés-Szatmárnémeti útvonalon gyári munkásokat, a Szaniszló-Csomaköz-Nagykároly; Újkálmánd-Börvely és az Érdengeleg-Érendréd útvonalon diákokat szállíthatják majd a buszok. Más utasokat viszont nem.

Egy másik határozat szerint a tanács tudomásul veszi, hogy a Benedek Edith-el és Benedek Georges-al szemben elveszítette a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ a Széchenyi (1. Decembrie) utca 11. szám alatt található székhelyéül szolgáló épület tulajdonjogát. Amint erről korábban már beszámoltunk, ennek következtében az intézmény Gabriel Georgescu utca 16 szám alatti ingatlanba költözik majd át.

Egy további határozat alapján a megyei tanács megismételte kötelezettség-vállalását a halmiban található gyermekotthon modernizálásával és felújításával kapcsolatban. Az uniós pályázat összköltségvetése 1,58 millió lej, tudtuk meg Kovács Mátétól, az RMDSZ-frakció elnökétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: