2013-09-25 18:12:45• hírek • Szatmár.ro, MTI

Csütörtökön dől el, hogy mi lesz a kérdés

Csütörtökön Kolozsváron találkoznak Szatmár, Szilágy és Bihar megyék RMDSZ-es vezetői, hogy véglegesítsék az ütemtervét annak az aláírásgyűjtésnek, amely várhatóan népszavazás kiírását vonja majd maga után egy, az említett három megyéből álló fejlesztési régió megalakításának kérdésében.

Az RMDSZ hamarosan elkezdi az aláírásgyűjtést Erdély hat megyéjében annak érdekében, hogy a székelyföldi és partiumi megyékben helyi népszavazásokat lehessen kiírni a fejlesztési régiók átalakításáról.
A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságától a népszavazáson azt kérdeznék meg: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? A székelyföldi aláírásgyűjtés már csütörtökön elkezdődik és az RMDSZ által meghatározott menetrend szerint ott októbet 14-ig zajlik majd, november 14-én pedig a megyei tanácsok döntenek a népszavazások kiírásáról.

A partiumi megyék ügyében - amelyben Szatmár megyei is érintett -, még nincs végleges ütemterv, erről a csütörtöki nap folyamán egyezetetnek Szatmár, Szilágy és Bihar megyék RMDSZ-es vezetői. Ezen a napon Kolozsváron tanácskozik majd a SZÁT (Szövetségi Állandó Tanács) és a TEKT (Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa) is. Meg kell határozni a pontos kérdést is, amit a népszavazáson fel fognak tenni - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Nagy Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. Egy biztos: Bihar, Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a három megye együttgondolkodását kell tükrözze, illetve olyannak kell lennie, amely a megyék többségi román lakosai számára is motiváló lehet.

A törvény szerint valamennyi megyében a választópolgárok öt százalékának kell aláírásával támogatnia a kezdeményezést ahhoz, hogy a megyei önkormányzatok kötelező módon napirendre tűzzék a kérdést.
Az RMDSZ által kezdeményezett fejlesztési régiók megalakítására Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint van esély, hiszen a román pártok helyi vezetőivel folytatott korábbi tárgyalásokon kiderült, hogy mindenkinek érdekében áll a fejlesztési régiók átszervezése. Egy szerdán megtartott sajtótájékoztatón azonban kijelentette: nagy kihívás lesz, hogy biztosítsák az 50 százalékos részvételt a népszavazásokon.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ szervezet elnöke a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, hogy amint véglegesítődik a három partiumi megye közös ütemterve, ennek megfelelően azonnal el fogják kezdeni a procedúrák lebonyolítását. Hozzátette, ebben a folyamatban számítanak a megye lakosaira.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: