2014-07-14 16:47:52• hírek • Szatmár.ro

Csütörtökön Markovits Rodionra emlékeznek

2013-ban is megkoszorúzták az író szülőháűzán található emléktáblát
2013-ban is megkoszorúzták az író szülőháűzán található emléktáblát

Markovits Rodion születésének 130. évfordulójára emlékeznek július 17-én, csütörtökön Kisgércén és Szatmárnémetiben.

Tavaly augusztusban, a Szibériai garnizon szerzője halálának 65. évfordulója alkalmából megtartott, és széleskörű pozitív visszhangot kiváltott emlékezetsorozat alkalmával vetődött fel, hogy hiánypótlóan szükség lenne az író avasi vonatkozású elbeszélései kötetének: a Réb Áncsli és más avasi zsidókról szóló széphistóriáknak a román nyelvű kiadására. A fordítást Felician Pop szatmári költő és műfordító készítette el, a kötet kétnyelvű kiadását pedig a Kriterion Könyvkiadó vállalta.

A születésnapra megjelent magyar és román nyelvű ízléses kötet bemutatására július 17-én, csütörtökön a déli órákban (11.30-tól) a szülőházon található emléktábla megkoszorúzását követően Kisgércén kerül sor Szabó Gyulának, a Kriteron Könyvkiadó igazgatójának, valamint Jakabffy Tamás kötetszerkesztőnek a jelenlétében.

Délután 17 órától Markovits Rodion iskolavárosa, Szatmárnémeti régi Zsinagógája várja az érdeklődőket. A kétnyelvű novelláskötet ismertetése mellett itt Markovits Rodion hármas szemlélete címmel a műfordító, a könyvkiadó képviselője, valamint George Achim és Dénes Gabriella irodalomtörténészek méltatják Markovits Rodion írói munkásságát, majd azt követően dr. Fátyol Rudolf hegedűművész vezetésével a Consonantia trió örvendezteti meg a jelenlevőket a zsidó zenei világ gyöngyszemeivel. A Markovits Rodion emléke előtti főhajtást George Negrea énekes zsidó folkdalokból összeállított műsora zárja.

Az idei Markovits Rodion-megemlékezést a Megyei Tanács messzemenő támogatásával a Hagyományos Kultúrát Támogató Szatmár Megyei Központ, a Szatmári Zsidó Hitközség, Kisgérce Polgármesteri Hivatala, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint a Szatmár Megyei Könyvtár szervezi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: