2012-06-21 13:59:55• hírek • MTI

Csütörtök délelőtt megműtötték Nastasét

A bukaresti Floreasca kórházban csütörtök délelőtt megműtötték Adrian Nastase volt román miniszterelnököt, aki előző éjjel meglőtte magát, miután jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A mintegy 75 perces sebészeti beavatkozást elvégző orvoscsoport egyik tagja, Ioan Lascar a kórház előtt összesereglett újságíróknak elmondta, hogy a lövés nem veszélyeztette a volt miniszterelnök életét, a golyó elkerülte az élettani szempontból fontos szerveket. A Mediafax hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a golyó bal oldalon, a nyak tájékán hatolt be, és jobb oldalon, a hónalj mentén hagyta el a testet.
Az orvos szerint Nastasénak a műtét után mintegy két hétig kórházban kell maradnia. A sebészi beavatkozás a lövedék által szétroncsolt szövetek eltávolítására irányult.

A korrupcióval vádolt Nastasét szerdán ítélte jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre a román legfelsőbb bíróság. A volt kormányfő akkor próbálta főbe lőni magát, amikor lakásában megjelentek a rendőrök, hogy a börtönbe kísérjék. A román hírtelevíziók értesülései szerint arra hivatkozva vonult félre a dolgozószobájába, hogy néhány könyvet magához szeretne venni. Ekkor vette elő az előkészített és feltöltött pisztolyt, amellyel eredetileg főbe akarta lőni magát. Az őt a szobába kísérő rendőr beavatkozása nyomán azonban a lövés a politikus nyakát találta el. Az öngyilkossági kísérlet részleteiről hivatalos információkat egyelőre nem közöltek a román hatóságok. 

Laura Codruta Kövesi romániai főügyész a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy Nastase jogszerűen tartott magánál önvédelmi és vadászfegyvert. Amikor vád alá helyezték, a rendőrség begyűjtötte ugyan a politikus fegyvereit, de időközben változtak a törvények, és az új szabályozás értelmében visszaszolgáltatták azokat.

Nastase ügyvédei bejelentették, hogy egy olyan beadványon dolgoznak, amelyben az elítélt egészségi állapotára hivatkozva a büntetés-végrehajtás elhalasztását kérik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: