2009-07-29 14:46:05• hírek • Gozner Gertrud

Csúsztak az építkezési munkálatok

Augusztus 27-én zárul le a Kossuth-kerti egykori Közfürdő épületének felújítása és ezután kerül sor az épületben kialakított ökológiai központ és légszennyezettség-mérő állomás átadására - tudtuk meg Adriana Lenghel-től, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal projektfelelősétől.

Korábban a Polgármesteri Hivatal és a Környezetvédelmi Ügynökség májusra, majd később júliusra ígérte a télen megkezdett munkálatok befejezését, de mindkét határidő meghiúsult.

Marius Bajea mérnök, az építés vezetője szkeptikus a polgármesteri hivatal által megadott határidővel kapcsolatban. A technológia folyamat időt vesz igénybe, a hátralevő munkálatok, mint a vakolat száradása, a díszítőelemek aprólékos kidolgozása, a belső termek parkettezése mind napokat, esetenként heteket vehetnek igénybe - fejtette ki a szakember.

Az épület rehabilitációja során több alkalommal is nem várt nehézségekbe ütköztünk, például gombát találtak a több mint száz éves épület téglái között, ezért szükség volt a falak kiégetésére, ráadásul egy új típusú vakolóanyagot kellett rendelni, ami miatt hetekre leálltak a munkálatok - magyarázta a mérnök.

 

A feladat nagy részén túl vagyunk, csak a végső finomítások vannak hátra. Az embereim minőségi munkát szeretnének végezni, ezért nem lehet sürgetni őket - fejtette ki az építkezés vezetője. Bajea nem tudott időpontot mondani a munkálatokra befejezésére, de legkésőbb az ősz folyamán végeznek a Közfürdő renoválásával.

Az épület rehabilitációja 500 ezer euróba került, amelynek alig tíz százalékát állta az önkormányzat, a felújítási munkálatok oroszlán részét európai pénzekből finanszírozták. A projekt készítése az ukrán partnerekkel közösen történt, mivel az épületben kialakítandó légszennyezettség-mérő állomás a határ menti zónák levegőminőségét fogja figyelni. A Traian sugárútról egy külön út fog vezetni az ökológia nevelési központhoz, és a polgármesteri hivatal egy kisebb parkot is ki szeretne kialakítani az épület mögött.


Augusztus 27-re ígérik az épület átadását


Konferenciatermeket és levegőszennyezettség-mérő laboratóriumokat alakítanak ki az egykori Közfürdőben.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: