2011-10-17 14:34:07• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Csúszópénzt fogadott el az államtitkár

szombat délben érték tetten a korrupt államtitkárt
szombat délben érték tetten a korrupt államtitkárt

Korrupciós bűncselekmény vádjával a hatóságok kezére került egy román államtitkár, aki állítólag csúszópénzt fogadott el az állásukat féltő beosztottjaitól.

A hétfői híradások szerint Silviu Biant, az Országos Munkaerő Ügynökség (ANOFM) államtitkári rangban lévő elnökét vasárnap vették őrizetbe az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tagjai. Az őrizetbe vétel 24 óráig érvényes, az ügyészek annak lejárta után 29 napos előzetes letartóztatást javasolnak.

Biant a hírek szerint szombaton érte tetten a DNA, amint az ANOFM Brassó megyei kirendeltségének alkalmazottaitól 82 ezer lej (mintegy 19,5 ezer euró) csúszópénzt vett át egy közvetítőn keresztül. A DNA szerint a munkaerő ügynökség vezetőjét azért vesztegették meg saját beosztottjai, hogy megtarthassák állásaikat. A korrupcióellenes ügyészek szerint a hivatal munkatársai állásuk biztosítékaként fizették le az elnököt, mivel a brassói ügynökségnél leépítésekre kerülhet sor. Úgy hírlik, egy hónappal korábban, szeptember 17-én az államtitkár 22 ezer eurót és 19 ezer lejt (körülbelül 4 500 euró értékben) kapott beosztottjaitól hasonló okokból.

Az államtitkár kihallgatása során ártatlannak vallotta magát. Védőügyvédje szerint a munkaerő ügynökség elnöke valóban kapott egy csomagot, de nem tudta, hogy a műanyag szatyor mit tartalmaz.
Silviu Bian a kormányzó Demokrata Liberális Pártnak (PDL) a tagja, februártól a párt Fehér megyei szervezetének alelnöke. A munkaerő ügynökséget 2009 óta vezeti, az intézmény elnöki tisztségét 2005 és 2007 között is betöltötte. A média tudni véli, hogy a hivatalvezető havi fizetése 4 500 lej, vagyonnyilatkozata szerint ugyanakkor négy telekkel, négy lakással, két gépkocsival és egy traktorral rendelkezik.
Sulfina Barbu munkaügyi miniszter - akinek az alárendeltségébe tartozik az Országos Munkaerő Ügynökség - bejelentette: Silviu Biant leváltják tisztségéből.

Romániában a korrupció központi témaként szerepel mind a politika színpadán, mind a tájékoztatásban, mivel az Európai Unióban is árgus szemekkel figyelik, miként teljesíti az ország a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos feladatokat. Románia schengeni csatlakozásának technikai feltételeit teljesítette ugyan, de a csatlakozást késleltette, hogy több uniós tagország kifogásolta a korrupció elleni hatékony fellépést.
Számos elemző ezért úgy véli: egy-egy korrupciós ügy emiatt is kap túlságosan nagy teret a médiában. Nagy port vert fel például év közben korrupt vámosok egész csapatának az őrizetbe vétele.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: