2010-10-31 11:56:34• hírek • MTI

Csúszik az indulás

Újra elhalasztották az amerikai Discovery űrhajó indulását: az új időpont szerint szerdán indítják az űrsiklót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból.

A műszakiak az irányítórendszer nyomástesztje során héliumszivárgást fedeztek fel csütörtökön. Egy másik helyen nitrogén szökik, ezt a problémát szintén megszüntetik. Ha a munkálatok a tervek szerint haladnak, akkor a Discovery helyi idő szerint szerdán 15:52-kor elindulhat 39., és egyben utolsó útjára.

Az ehhez hasonló problémák elég gyakoriak, és könnyen javíthatók - tette hozzá Jeff Spaulding, a NASA egyik vezető tisztségviselője.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) eredetileg pénteken kezdte volna meg a háromnapos visszaszámlálást, amelynek végén, hétfő délután állíthatták volna Föld körüli pályára az űrsiklót.
A Discovery a három tagból álló amerikai űrflotta legidősebb tagja, és már csak ez az egy útja van hátra, mielőtt kivonják a forgalomból. Az űrhajók magas működési költségei (évente 3 milliárd dollár), a folyamatos biztonsági problémák, valamint az amerikai űrkutatás irányának változása nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy leállítsák az 1981-ben kezdődött űrsikló-programot.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) - amely 352 kilométerrel a Föld felett kering - 16 nemzet 100 milliárd dolláros közös projektje. Az állomás amerikai részlegének utolsó részegységét a Discovery viszi fel az űrbe.


Szerdán indulhat útjára a Discovery
Szerdán indulhat útjára a Discovery


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: