2010-04-20 14:07:30• hírek • Szatmar.ro

Csúcstalálkozó Szatmárnémetiben

Reggel 9 órakor kezdődött Szatmárnémetiben az a határokon átívelő gazdasági, valamint társadalmi fejlesztést elősegítő találkozó, melyen Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna képviseltette magát.

Az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI) Határon Átnyúló Együttműködési Program az említett három Európai Uniós tagország, valamint ezek Ukrajnával való közös gazdasági és társadalmi partnersége érdekében jött létre. A program célja olyan tevékenységek ösztönzése, melyek az említett országok határ menti régióinak fejlesztéséhez járul hozzá.

A több, mint 68,6 millió euró összértékű programot 2008 szeptember 23-án fogadták el Brüsszelben, és tavaly nyáron történt meg az első pályázati felhívás.

Rengeteg fejlesztési projekttel lehet pályázni, azonban a fő prioritást a gazdasági és társadalmi fejlődés, a környezet minőségének javítása, a határok átjárhatóságának növelése, valamint az emberek közötti együttműködés jelenti.
A pályázat egyik fő alapelve, hogy a pályázatok mindegyikében szerepelnie kell az ukrán félnek is.


Európa és Ukrajna ült asztalhoz Szatmárnémetiben
Európa és Ukrajna ült asztalhoz Szatmárnémetiben


Darabos József Attilától, a közös szakmai titkárság program-menedzserétől, valamint Gál Edittől, a közös technikai titkárság program-menedzserétől megtudtuk, az első kiírásra, melynek 2009 szeptember 22-e volt a leadási határideje, összesen 148 projekt érkezett be. Ez a szám a következő kiíráskor valószínűleg nagyobb lesz. Mint elmondták 76 olyan pályázat érkezett be, melyben román partnerek is szerepelnek. A közös monitoring bizottság hozza majd meg a végleges döntést melynek során körülbelül 13.3 millió euró kerül kiosztásra.

A mai ülés döntése nem nyilvános, erről a szerződéskötések után 15 napon belül értesítik a pályázókat, és ezután történhet meg a megállapodás-kötés, amennyiben a feltételek megfelelnek az érintett feleknek.
A következő kiírás 2010 májusában kezdődik és ez év szeptemberében zárul le.

Pályázniuk lehet mindazon közintézményeknek, civil szervezeteknek, iskoláknak, múzeumoknak, kis és középvállalkozóknak, kereskedelmi és iparkamaráknak, amik az említett országokon belül működnek.
A programmal kapcsolatban Szatmárnémetiben Danku Pálnál, a szatmárnémeti közigazgatási palota 12. emeletén, illetve a 0261-716519-es telefonszámon lehet érdeklődni, valamint a program internetes oldalán a www.huskroua-cbc.net címen.


Négy ország küldöttei döntöttek a pályázatokról
Négy ország küldöttei döntöttek a pályázatokról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: