2011-05-20 07:09:49• hírek • MTI

Csúcson az államadósság

Újabb történelmi csúcsot ért el a román államadósság, amely március végén a bruttó össztermék (GDP) 36,7 százalékát tette ki - közölte a román pénzügyminisztérium.

A szaktárca által közölt adatok szerint az idei első negyedévben 5 milliárd lejjel (1,22 milliárd euró) nőtt az államadósság, így március végén elérte a 198,9 milliárd lejt (48 milliárd euró). A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap szerint februárban és márciusban gyorsult fel ismét az államadósság növekedése, miután januárban csökkent.

Elemzők szerint az államadósság szerkezete kedvezőtlen, ugyanis szerintük túl nagy arányt képviselnek az egy évnél rövidebb lejáratú kölcsönök. Elemezők szerint ugyanakkor Romániának nem kell aggódnia, amíg az államadósságot a GDP-arányos 40 százalék alatti szinten tudják tartani.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank által nyújtott nemzetközi hitelcsomag révén kapott kölcsön a román államadósság csaknem 40 százalékát teszi ki. A korábban alacsony szinten lévő államadósság gyors ütemben nőtt tavaly, 2010-ben havonta egymilliárd euróval emelkedett.

Románia 2009-ben kötötte meg az IMF szervezésében a két éves, csaknem 20 milliárd euró készenléti hitelmegállapodást, amelyet az idén elővigyázatossági hitelszerződés vált fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: