2012-07-06 08:45:47• hírek • MTI

Csúcson Angela Merkel népszerűsége

Németországban három éve a legmagasabbra emelkedett Angela Merkel népszerűsége, és a választók többsége a kancellár válságkezelő politikáját is támogatja.

Az ARD közszolgálati televízió csütörtöki késő esti híradójában bemutatott felmérés szerint Angela Merkel a választói támogatottságot mérő skálán a 100-ból 66 pontot ért el, ami 8 pontos emelkedés az egy hónappal korábbihoz képest és a legmagasabb érték a második Merkel-kormány 2009-es hivatalba lépése óta.

A július elején készült felmérés szerint a többség támogatja a kormányt az euróövezeti államadósság-válsággal kapcsolatban, és a konzervatív pártokat (CDU/CSU) tartja leginkább alkalmasnak a válság kezelésére. A választók 58 százaléka szerint Angela Merkel politikája korrekt, álláspontját pedig kellő határozottsággal képviseli az uniós színtéren, 71 százalék pedig osztja Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter véleményét, amely szerint népszavazással kell dönteni arról, hogy a nemzeti szuverenitás további elemeit adják át Brüsszelnek.

Angela Merkel - csúcson a népszerűsége

A többség - 54 százalék - az adósságok törlesztésére vállalat közösségi garancia koncepcióját is támogatja. Ezen belül 10 százalék az összes euróövezeti tagország összes adósságát szétterítené a közösségre, 44 százalék pedig a kormány álláspontjával megegyezően akkor vezetné be az euróövezeti közös kötvényt vagy a közös adósságtörlesztés más intézményét, ha előbb egyértelmű és számon kérhető államháztartási szabályrendszert alakítanak ki.

Ugyanakkor a konzervatív-liberális koalíció nem maradna fenn, ha most vasárnap lennének választások, mert a liberális FDP csak 4 százalékot érne el, és ezért kiesne a parlamentből. A CDU/CSU pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna. A szociáldemokraták (SPD) 30 százalékon, a Zöldek 14 százalékon, a Baloldal 7 százalékon áll. Bejutna a Bundestagba az újonc Német Kalózpárt is, amely ugyancsak 7 százalékot szerzene.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: