2014-12-15 13:08:13• hírek • Kocsis Zoltán

Csúcsmeccsek, déjà vu és három premier a BL-ben

Kissé déjà vu érzése volt annak, aki hétfő kora délután figyelemmel követte a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolását az UEFA nyoni székházából: a nyolc párharcból hármat tavaly is láthattuk, kettőt ráadásul a sorozat ugyanezen szakaszában. Mi sem bizonyítja tehát jobban, hogy az európai foci elitjét a klubok egyre szűkebb köre alkotja. Némileg árnyalja azonban a képet, hogy három olyan párharc is kialakult, amire korábban még nem volt precedens.

Az nyolcaddöntők egyik legnagyobb rangadója a 4-szeres BL-győztes Barcelona és az angol bajnoki címvédő Manchester City párharca. Az újgazdag City történelme során tavaly jutott tovább először a csoportkörén, akkor viszont a Barcelona a nyolcaddöntőben rögtön megállította: a katalánok Manchesterben 2-0-ra, odahaza 2-1-re nyertek.

A másik csúcsmeccs a francia címvédő Paris St. Germain és az angol listavezető Chelsea összecsapása. A ManCity-hez hasonlóan arab olajdollárokból új életre kapó PSG a tavaly tért vissza igazán a csúcsfutballba és nagyon közel került az elődöntőhöz, miután Párizsban 3-1-re legyőzte a Chelsea-t. Az orosz rubelekből finanszírozott 2011-es BL-győztes azonban nem adta fel, a visszavágón Demba Ba 87. percben szerzett góljával 2-0-ra nyert és továbbment.

A Real Madrid a tavaly tavasszal furcsa módon csak német csapatok tetemén haladva jutott el a döntőig és a 10.-ig BL-győzelméig. Már csak ezért sem bánhatja, hogy idén az ellen a Schalke ellen kezdheti a tavaszt, amelyet tavaly idegenben 6-1-re, odahaza pedig 3-1-re vert agyon szintén a nyolcaddöntőben.

Jóval régebben, ám annál emlékezetesebb találkozó volt 1997 tavaszán a Borussia Dortmund és a Juventus legutóbbi meccse. Akkor a németek némi meglepetésre a BL-döntőben 3-1-re verte a címvédő és esélyesebbnek tartott Juventust. Érdekesség, hogy a meccsen az első két gólt Karl-Heinz Riedle szerezte - aki hétfőn a két csapatot összesorsolta! A Juve és a BVB már játszott korábban egy másik döntőt is egymás ellen: 1993-ban az UEFA-kupa fináléjában az olaszok simán, 3-0-ra és 3-1-re verték a németeket.

És akik még soha sem találkoztak. Mircea Lucescu és a Sahtar Donyeck számára pokoli feladatnak ígérkezik a német bajnok és listavezető, 2013-as győztes futballgépezet, a Bayern München megállítása. A csoportkörét mindössze négy rúgott és egy kapott góllal megnyerő Monaco a támadófocijáról elhíresült Arsenallal csaphat össze tavasszal, míg két „szupertörpe", a Basel és a Porto közül is ott lesz valamelyik a legjobb nyolcban.

Akkor már csak egyetlen párharcról nem ejtettünk szót: a tavalyi sorozat döntőse, az Atletico Madrid a német Leverkusennel kezdheti tavaszi menetelését. A párharc esélyesei a madridiak, ám biztosan nem lesz egyszerű a dolguk. Ezt hivatott igazolni eddigi egyetlen párviadaluk is: 2010-ben a csoportban mindkét meccsük 1-1-re végződött.


A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosítása: február 17 - március 10

Paris St. Germain - Chelsea
Manchester City - Barcelona
Leverkusen - Atletico Madrid
Juventus - Borussia Dortmund
Schalke - Real Madrid
Sahtar Donyeck - Bayern München
Arsenal - Monaco
Basel - Porto

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: